Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG nu ook in Herat


Een internationaal team van Artsen Zonder Grenzen is vandaag aangekomen in Herat in het westen van Afghanistan. De drie teamleden (een chirurg, verpleegkundige en logistiek medewerker) zijn met de auto vanuit Turkmenistan de grens bij Turgundy overgestoken. Daar werden ze door hun Afghaanse collega's opgewacht voor de laatste etappe van tweeëneenhalf uur naar Herat.

"Het weerzien met de lokale staf was emotioneel", vertelt verpleegkundige Siobhan Isles via de telefoon uit Herat. "Onze tien Afghaanse collega's zijn nog allemaal hier. Zij waren het die na de evacuatie van alle buitenlanders uit Afghanistan, op 14 september, de steun aan het plaatselijke ziekenhuis, enkele klinieken en nabij gelegen ontheemdenkampen hebben voortgezet. Een van hen is gewond geraakt. Bij de machtsovername zijn er 82 gewonde burgers binnengebracht in het ziekenhuis. Op dit moment is het rustig in de stad, met uitzondering van de feestelijke vreugdeschoten. Vrouwen lopen nog in burka's, zoals onder de Taliban. Er geldt een uitgaansverbod vanaf 8 uur 's avonds."
Het internationale team gaat morgen op pad om een goed beeld te krijgen van de medische en humanitaire situatie in en rond Herat. De hulpprogramma's zullen worden voortgezet en, indien nodig, uitgebreid.
Artsen Zonder Grenzen heeft nu internationale teams in Kaboel, Badakshan, de Pasjir-vallei, Mazar-i Sharif, Taloqan en Herat.