Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG-medewerker gedood door mortiergranaat in Monrovia - AZG behandelt gewonde burgers


Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft twee noodhospitalen ingericht in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia. Daar worden momenteel meer dan tachtig burgers behandeld die gewond raakten toen de regeringstroepen en het rebellenleger van de LURD (Liberianen Verenigd voor Verzoening en Democratie) voor de derde keer in twee maanden slaags raakten in de stad. Gisteravond viel er een mortiergranaat op het huis van een Liberiaanse AZG-medewerker die juist thuis gekomen was van zijn werk. Hij overleed voordat hij het AZG-noodhospitaal in Mamba Point kon bereiken.

"De vuurgevechten in de directe nabijheid van onze ziekenhuizen maken het bijna onmogelijk om onze patiënten veilig te behandelen", zegt Alain Kassa, een van de landverantwoordelijken van AZG in Monrovia. "Gisteren kwam een kogel terecht in onze kinderafdeling terwijl de gewonde burgers binnen bleven komen. Vandaag lijkt het erop dat de gevechten zo hevig zijn dat de gewonden niet vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis om daar behandeld te worden."
Afgelopen vrijdag dwong het aanhoudende geweld AZG om haar werk in drie klinieken ten noorden van Monrovia op te schorten. Deze klinieken bieden medische zorg aan tienduizenden ontheemden in de provincie Montserrado. Door de hevige gevechten trokken duizenden bewoners van deze kampen naar Monrovia, waar ze hoopten dat het veiliger zou zijn. Veel van deze mensen kwamen gisteravond aan in het Samuel K. Doe stadion in Monrovia, waar al zo'n 20.000 mensen een veilig heenkomen hebben gezocht. AZG zorgt hier voor drinkwater en heeft in dit stadion een medische hulppost en een behandelingscentrum voor cholera opgezet.
Zaterdag werden 50 cholerapatiënten in kritieke toestand geëvacueerd uit twee AZG-behandelingscentra die zich dicht bij de gevechtshaarden bevinden. Ze werden overgebracht naar de noodfaciliteiten in de AZG-compound in de wijk Mamba Point in Monrovia. Een honderdtal AZG-medewerkers hebben ook hun toevlucht gezocht in één van de AZG-compounds in Mamba Point.
"Wij dringen er bij alle partijen in dit conflict op aan om burgers te beschermen en hen een veilige toegang te geven tot medische zorg, om de medische structuren te respecteren en het medische personeel veilig hun werk te laten doen," verklaarde Pierre Mendiharat, landverantwoordelijke van AZG in Monrovia.
AZG is sinds 1990 actief in Liberia en ondersteunt twee ziekenhuizen in Monrovia met poliklinische en chirurgische faciliteiten en een voedingsdienst. AZG leidt ook 8 klinieken en 4 behandelingscentra voor cholera en zorgt voor de watervoorziening voor de ontheemde mensen in de stad. AZG heeft bovendien klinieken opgezet in 6 vluchtelingenkampen in de provincies Montserrado en Bong.