Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG levert eerste humanitaire hulp in noordelijk Sumatra, zone het dichtst bij het epicentrum van de


Artsen Zonder Grenzen heeft zopas een dispensarium geopend in een ontheemdenkamp in de kuststad Banda Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra. Gisterenavond was een ploeg van Artsen Zonder Grenzen (AZG) aangekomen in de verwoeste stad, samen met een lading hulpmateriaal. “Bij onze aankomst, hebben we een stad gevonden die voor de helft verwoest is. Drie ontheemdenkampen waren al opgericht in de stad”, aldus Sabine Rens, de Belgische landverantwoordelijke van AZG-België in Indonesië. “We leveren eveneens hulp aan een ziekenhuis.”

“Dit deel van het eiland werd het meest geraakt door de aardbeving, die plaatsvond op nauwelijks 250 kilometer van de stad, en door verschillende naschokken, op minder dan 100 kilometer afstand. De bevingen werden onmiddellijk gevolgd door de vloedgolf”, legt Jan Weuts uit, urgentiecoördinator van AZG-België. “Bovendien bleef de bevolking verstoken van enige humanitaire hulp gedurende de drie dagen die volgden op deze dubbele ramp. Voor AZG was het dan ook belangrijk zo snel mogelijk hulp te brengen.” Een Boeing 737, gecharterd door AZG vanuit Jakarta, bracht het team ter plaatse, evenals 6 ton medisch materiaal.
Om onze activiteiten op te voeren in deze zone, vertrekt vandaag op de middag een vliegtuig van de Belgische overheid vanuit Melsbroek, richting Sumatra. Het toestel is geladen met 22 ton hulpmateriaal van AZG. Een eerste door AZG gecharterd vliegtuig met aan boord 32 ton medisch en sanitair materiaal, verliet gisterenavond reeds Oostende, eveneens richting Noord-Sumatra.
In de komende 48 uur, zullen twee AZG-medewerkers het noorden van het eiland met een helikopter overvliegen, met als doel een nauwkeuriger evaluatie van de noden te komen uitvoeren. Een tweede team van internationale medewerkers, bestaande uit 7 personen, is gisteren vertrokken richting Jakarta en zal vandaaruit zeer snel naar Atjeh trekken, om het team ter plaatse te versterken.