Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG hulpoperaties in Somalië


AZG is al zestien jaar onafgebroken aan het werk in het zuidelijke en centrale deel van Somalië. Momenteel verlenen we medische hulp in tien regio’s - Bakool, Banadir, Bay, Galgadud, Hiraan, Lower Juba, Midden Juba, Mudug, Midden Shabelle en Lager Shabelle. Vandaag hebben we een 60-tal internationale medewerkers en meer dan 800 nationale personeelsleden in Somalië. In 2006 voerden we meer dan 300.000 consultaties uit, 10.000 patiënten werden opgenomen in onze ziekenhuizen.

In maart en april 2007 leidden zware gevechten in Mogadishu tot een groot aantal burgerslachtoffers en duizenden mensen die de hoofdstad ontvluchtten. In alle projecten in het hele land ziet het AZG-personeel vluchtelingen uit Mogadishu arriveren. In de meeste regio’s waar AZG actief is, blijken deze mensen onderdak te vinden bij familie en vrienden. Aan de rand van Mogadishu leven velen echter in open lucht. AZG lanceerde een noodhulpoperatie in Afgooye en Balad, twee steden rond de hoofdstad. AZG levert er medische zorg, water en basismateriaal. Hoewel naar schatting twee derde van de vluchtelingen nu is teruggekeerd naar Mogadishu, kunnen of willen velen niet terugkeren. De voorbije drie maanden reageerde AZG ook op uitbraken van cholera door in verschillende Somalische regio’s cholerabehandelcentra op te zetten. Het aantal gevallen van cholera lijkt nu af te nemen en de centra bouwen hun activiteiten af.

REGIO BAKOOL

Het gezondheidscentrum van Huddur opende in 2000 de deuren en telt 240 bedden. Het is de grootste structuur in zijn soort in het zuidelijke en centrale deel van Somalië. Het verleent een breed gamma van medische diensten, aan zowel poliklinische als interne patiënten: therapeutische voeding, behandeling van kala azar, gezondheidszorg voor moeders en kinderen en behandeling van tbc.
AZG beheert ook vier gezondheidsposten in de regio Bakool, namelijk in Labatan Jerow, El Garas, El Berde en Rabdurreh. De gezondheidsposten bieden basisgezondheidszorg en verwijzen de patiënten indien nodig door naar het gezondheidscentrum van Huddur. De gezondheidsposten in Rabdurreh en El Berde bieden een gedecentraliseerde behandeling tegen tbc. Voorts loopt er een ambulant voedselprogramma. 8 internationale personeelsleden en 125 lokale medewerkers stonden in 2006 in voor het beheer van het AZG-project in Bakool. De doelpopulatie telt ongeveer 250.000 mensen die in de regio Bakool wonen, samen met een aantal patiënten van buiten Bakool.

REGIO BAY

In Dinsor beheert AZG een ziekenhuis dat instaat voor gemiddeld 4.000 consultaties per maand in de poliklinische afdeling. Dat aantal kan soms oplopen tot 5.500 consultaties. Een kwart van de patiënten zijn kinderen jonger dan vijf. In het 85 bedden tellende ziekenhuis worden ongeveer 450 mensen per maand opgenomen. De AZG-teams in Dinsor verstrekken therapeutische voeding, chirurgische ingrepen en behandeling van tbc. Ze bieden ook bijstand bij uitbraken van ziekten en noodsituaties. In maart 2005 opende een laboratorium, in februari 2005 een prenatale kliniek. Tussen februari en september 2006 bood het project ambulante verzorging, maar dit moest om veiligheidsredenen worden opgeschort.
In april werd een opmerkelijke toename van het aantal choleragevallen waargenomen. AZG zette een behandelcentrum op in Dinsor en ging van start met watersanitatie. Tot nu toe werden 450 verdachte gevallen opgenomen en het aantal gevallen lijkt nu af te nemen.

REGIO GALGADUUD

Sinds januari 2006 verleent AZG steun aan het 80 bedden tellende Istarlin ziekenhuis in Guri El, ongeveer 450 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Mogadishu. Elke dag vinden meer dan 100 consultaties voor externe patiënten plaats, elke maand 40 tot 70 levensreddende chirurgische ingrepen. De voorbije weken is het aantal poliklinische consultaties met ongeveer 40% toegenomen. Veel van deze patiënten zijn afkomstig uit Mogadishu. In Gal Hareeri opende AZG tussen 21 maart en 17 april een tijdelijk noodcentrum voor de behandeling van meer dan 500 cholerapatiënten.
AZG beheert eveneens een polikliniek voor basisgezondheidszorg in Dhusa Mareb, de districthoofdstad van Galgaduud. Indien nodig wordt doorverwezen naar Guri El.

REGIO HIRAAN

Op 17 februari 2006 ging AZG van start met een ziekenhuisprogramma in Belet Wayne met de nadruk op chirurgische ingrepen. In maart 2007 onderzocht het team 324 patiënten en werden 51 grote en 12 kleinere chirurgische ingrepen uitgevoerd. In april 2007 onderzocht het team 978 patiënten, en voerde 49 grote en 21 kleinere chirurgische ingrepen uit. 40 andere patiënten ondergingen een kleine chirurgische ingreep. Het ziekenhuis wordt gerenoveerd en AZG opende zopas een pediatrische afdeling. AZG zal de volgende weken ook starten met kraamzorg.
In Belet Wayne vonden de meeste intern ontheemden die op de vlucht waren voor het geweld in Mogadishu, een onderkomen bij familie. Volgens een verkenningsmissie naar de buitenwijken van de stad op 20 april, verbleven naar schatting 360 families in kritieke omstandigheden, zonder toegang tot water en zonder onderdak. AZG leverde plastic zeilen en zeep aan deze families en ging van start met water- en hygiënevoorzieningen, zoals het graven van latrines.

REGIO LAGER JUBA

In Jamaame opende AZG op 13 maart 2007 een klein ziekenhuis met een belangrijke voedingscomponent en activiteiten ten behoeve van externe patiënten. Tijdens de eerste twee weken van activiteit kregen 120 mensen een behandeling in het voedingsprogramma. Vier mobiele klinieken met drie nationale en twee internationale personeelsleden screenen tussen 300 en 1.000 kinderen en zwangere vrouwen per dag op ondervoeding. Ze verrichten ook algemene consultaties met poliklinische behandelingen, en verwijzen door waar nodig.
In het kader van dit project krijgen 200 kinderen aanvullende voeding. Per week vinden 500 consultaties plaats, inclusief de mobiele klinieken. Wekelijks worden 15 tot 20 patiënten opgenomen, met als belangrijkste aandoeningen ondervoeding, longontsteking en diarree. De teams verzorgen iedere week ook mensen met schotwonden, slachtoffers van ongevallen en vrouwen met problematische bevallingen.
Begin april zette AZG een centrum voor cholerabehandeling op. In twee weken werden 40 patiënten opgenomen. In de loop van april kwamen naar schatting 1.000 interne ontheemden uit Mogadishu aan in Jamaame.

MIDDEN JUBA

Met 7 internationale en 100 Somalische medewerkers biedt AZG hier basisgezondheidszorg aan meer dan 3.500 interne en poliklinische patiënten per maand. Zowel in Marere als in het nabijgelegen Jilib beheert AZG een voedselprogramma met therapeutische en aanvullende voedingscentra. In 2006 behandelde het aanvullend voedingscentrum meer dan 2.800 kinderen, het therapeutische voedingscentrum 920. Het team beschikt over de capaciteit om in te grijpen bij uitbraken van cholera, meningitis en mazelen. Er wordt ook behandeling en bijstand voor slachtoffers van seksueel geweld verleend.
Het project in Marere heeft, net als andere projecten, te lijden onder regelmatige, korte evacuaties van internationale medewerkers om veiligheidsredenen. De capaciteit van de Somalische medewerkers om de activiteiten tijdens hun afwezigheid voort te zetten, is goed ontwikkeld en het project kon zonder belangrijke onderbrekingen worden voortgezet.

REGIO MUDUG

In het ziekenhuis van zuidelijk Galcayo beheert AZG momenteel een van de weinige chirurgische programma’s in centraal en zuidelijk Somalië. Voor verloskundige noodgevallen en de vele gewonden door geweld, is chirurgische verzorging een levensreddende actie. Het ziekenhuis behandelt jaarlijks meer dan 500 slachtoffers van geweld. De medische teams van AZG zijn ook voorbereid om op te treden bij grotere confrontaties in het gebied rond Galcayo. Teams van AZG verzorgen interne en poliklinische patiënten, bieden pediatrische bijstand en kraamverzorging en behandelen elke maand gemiddeld meer dan 3.500 patiënten. Voorts is de capaciteit aanwezig om te reageren op uitbraken van cholera, mazelen en meningitis. Het project telt 120 Somalische en 9 internationale medewerkers. In het zuiden van Galcayo beheerde AZG ook een therapeutisch voedingscentrum, waar elke maand meer dan 50 ondervoede kinderen werden opgenomen.
Zowel in het zuiden als het noorden van Galcayo beheert AZG centra voor de behandeling van tuberculose (tbc). Momenteel zijn er tussen 250 en 300 patiënten in behandeling. Galcayo is in twee gedeeld langs een “groene lijn” tussen het noorden en het zuiden. Elke zone wordt gecontroleerd door verschillende clans. Burgers, vooral mannen, ondervinden moeilijkheden om de lijn over te steken. AZG steunde een ziekenhuis aan weerszijden van de lijn, ten behoeve van een bevolking van meer dan 600.000 mensen. Door problemen met de autoriteiten in Puntland, moest het project in het noorden in juni 2006 gesloten worden.
De voorbije weken werden gevallen van cholera gemeld in Galcayo. AZG zette een centrum voor cholerabehandeling op in de pediatrische afdeling van het ziekenhuis. Op 17 mei had het AZG-team meer dan 150 patiënten behandeld. Het aantal gevallen lijkt nu af te nemen.

LAGER SHABELLE

Op 17 april lanceerde AZG een noodhulpoperatie in Afgooye, een stad op 30 km ten westen van Mogadishu. Een team van Somalische AZG-medewerkers leverde medicijnen aan bestaande gezondheidsstructuren en goederen aan meer dan 3.500 families, waaronder 7.000 plastic zeilen. AZG verdeelt met vrachtwagens dagelijks 72.000 liter drinkwater onder de intern ontheemden. In de twee gezondheidsstructuren die AZG ondersteunt, werden om en bij de 1.700 gevallen van waterige diarree gemeld, waarvan 33 met dodelijke afloop. AZG zette isolatie-eenheden op in beide structuren.
Op 26 april charterde AZG een vliegtuig met 2.000 liter ringerlactaat voor de behandeling van cholera, chlorinatiekits, noodkits voor 10.000 mensen (voor een periode van 3 maanden of 30.000 mensen voor 1 maand), 1.000 muskietennetten en ander logistiek materiaal. Op 4 mei werd nog eens 14 ton medisch en logistiek materiaal verzonden.
AZG versterkte haar team op het terrein. Om het stijgend aantal patiënten op te vangen dat naar de poliklinische consultaties komt, werden een extra Somalische arts en verpleegkundige aangeworven. De hospitalisatieafdeling van het ziekenhuis van Afgooye wordt momenteel heringericht om de capaciteit te verhogen van 10 naar 30 bedden. Elke dag komen zo’n 80 patiënten op consultatie. AZG opende een andere polikliniek in Hawa Abdi, op 17 km ten oosten van Afgooye. Het AZG-team verricht er dagelijks een 130-tal consultaties. De AZG-teams hopen er de volgende weken de activiteiten rond kraamzorg en verloskunde te ondersteunen.
Veel vluchtelingen die naar Afgooye kwamen, zijn nu teruggekeerd naar Mogadishu, maar minstens de helft kan niet terugkeren omdat ze geen geld hebben en omdat de huizen waar ze woonden vernield zijn of ingenomen door anderen.
AZG is sinds 1994 aan het werk in een kliniek voor basisgezondheidszorg in de regio Yaqshid van Mogadishu. Het gaat om een van de weinige openbare gezondheidsstructuren in het noorden van Mogadishu en ze ontvangt dan ook talrijke patiënten uit aangrenzende districten. Het aantal consultaties ligt ver boven de capaciteit. In 2006 voerde de AZG-kliniek 114.000 poliklinische consultaties en 4.800 materniteitsconsultaties uit.
Door het recente conflict in Mogadishu, krijgen velen geen toegang tot gezondheidszorg. Op 20 april sloeg een mortier in op de polikliniek van AZG. Doordat het vrijdag was, was de kliniek gesloten en vielen er gelukkig geen gewonden. Het personeel van AZG had een dag nodig om de kliniek op te ruimen en ze is nu opnieuw open en functioneel. AZG is bijzonder bezorgd over dit incident en roept alle partijen op om respect te tonen voor humanitaire faciliteiten en hulpverleners.
Op 19 maart richtte AZG een cholerabehandelcentrum op in Forlanini, inzuidelijk Yaqshid, waar tot nu toe 1.300 patiënten werden behandeld. Dit is meer dan het dubbele van het aantal dat bij vorige uitbraken in de hoofdstad werd behandeld. Op 12 mei opende AZG een kleiner cholerabehandelcentrum in het district Halwaadag, waar tot nog toe zo’n 70 patiënten werden behandeld. Op 19 mei opende AZG een pediatrische polikliniek waarin de voorbije 12 dagen 300 kinderen werden behandeld.

REGIO MIDDEN SHABELLE

In Mahaday beheert AZG zes poliklinieken voor basisverzorging. De nadruk ligt op hulp aan moeders en kinderen, en via 3 mobiele teams lopen grootschalige immunisatieprogramma’s (EPI). De doelbevolking is meestal landelijk, sommigen van de Bantu-minderheid. In 2006 voerde AZG 108.000 consultaties uit. In februari 2007 opende AZG een kraamafdeling in Jowhar. Tijdens de eerste maand werden 60 bevallingen en 10 keizersneden uitgevoerd.
AZG schat dat zo’n 40.000 mensen hun toevlucht zochten in Jowhar tijdens het recente conflict. De meeste van hen vonden onderdak bij familie, maar een 100-tal families moesten in de open lucht verblijven. AZG leverde water en goederen aan deze mensen en voerde ook een mazelenvaccinatiecampagne uit.
Vele vluchtelingen hebben zich ook verzameld in Balad, op twee uur van Jowhar op de weg naar Mogadishu. AZG hielp hen door de distributie van extra voedsel en een mazelenvaccinatie bij 1300 kinderen. Er werd een tijdelijke polikliniek opgezet, die momenteel zo’n 80 consultaties per dag uitvoert. AZG voerde ook een vaccinatiecampagne uit in Al Ma’an, een kleine havenplaats ten noorden van Mogadishu.