Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG heropent ziekenhuis in Ivoorkust in een klimaat van angst


In een sfeer van oplopende spanning en onzekerheid in het door conflicten geteisterde westen van Ivoorkust, heeft AZG het regionale ziekenhuis in Man nabij de grens met Liberia opnieuw geopend.

De gevechten tussen rebellen en de troepen die trouw zijn aan president Laurent Gbagbo braken uit in december 2002. Het ziekenhuis in Man werd volledig geplunderd, zodat het moest worden gesloten. Voor de lokale bevolking was de heropening van het ziekenhuis een dringende noodzaak, vooral na de sluiting van het enige andere ziekenhuis in de regio, in het nabijgelegen Danané.
Naast zo'n 170 raadplegingen per dag, telt het ziekenhuis in Man 33 bedden, wat in uiterste nood kan worden opgevoerd tot 100. De afdelingen die weer in gebruik werden genomen, zijn onder andere de kinderafdeling, het operatiekwartier en het moederhuis.
"De situatie in het westen van Ivoorkust is op dit ogenblik uitermate onzeker en er heerst een klimaat van anarchie en angst", verklaart Christopher Stokes, Directeur Operaties bij AZG, die net terug is uit het gebied. "De mensen worden zelfs te bang om naar de medische consultatie te komen. Vorige week, na de melding van een uitbarsting van het geweld in Bangolo, een dorp op 25 km van Man, vluchtten meer dan 60 mensen het ziekenhuis uit, onder wie ook een moeder wiens kind tweede- en derdegraads brandwonden had. Zonder verzorging zal hij het wellicht niet overleefd hebben."
Intussen is AZG van plan een chirurg ter plekke te sturen ter versterking van het team van vier vrijwilligers dat momenteel aan het werk is in het ziekenhuis. Voorts is het de bedoeling dat ondersteuning wordt gegeven aan lokale gezondheidscentra, waarvan er vele werden leeggeroofd door de strijders nadat ze waren achtergelaten door het gevluchte personeel.
"De mensen in Ivoorkust zijn niet aan conflicten gewend", vervolgt Stokes, "ze zijn goed opgeleid, hebben het redelijk goed en zijn een relatief goede gezondheidszorg gewoon. Nu zijn ze overgeleverd aan een oorlog die tot een volledige instorting heeft geleid van de instellingen waarop hun leven geschraagd was, en ze kunnen zich maar niet aanpassen. De schok die dit onder de bevolking heeft teweeggebracht is buitengewoon groot."