Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt slachtoffers van aanvallen langs Congolese grens


Vorige week werden verscheidene dorpen in Zuid-Soedan en de aangrenzende Democratisch Republiek Congo (DRC) aangevallen door een gewapende bende. Het geweld maakte verschillende doden en gewonden, en joeg vele burgers op de vlucht. Volgens de overlevenden ontvoerden de aanvallers ook een honderdtal studenten. De AZG-teams reizen rond in het gebied en verzorgen de slachtoffers.

Op 20 september werden 12 gewonden verzorgd in de gezondheidspost van het ministerie van Volksgezondheid in het dorp Sakure, ondersteund door AZG,” vertelt Héctor Fonseca, algemeen AZG-coördinator in Zuid-Soedan.
Tijdens de aanval op Sakure doodden de aanvallers twee mensen. Ze ontvoerden 12 kinderen, roofden voedselvoorraden en staken verschillende huis en voertuigen in brand. Een AZG-team slaagde erin het gebied snel te bereiken en verdeelde al plastic zeilen voor onderdak, zeep, jerrycans en voedsel onder de slachtoffers.

Grote groepen vluchtelingen

De dag voor de aanval werden in de namiddag drie dorpen in de naburige DRC aangevallen. Duizenden mensen sloegen op de vlucht en zochten onderdak in Soedan. 2000 van hen kwamen aan in Sakure. Een andere groep arriveerde in Gangura, een dorp in Zuid-Soedan waar AZG het gezondheidscentrum ondersteunt, op zoek naar verzorging. “In Gangura, waar het aantal consultaties verdubbelde, is onze grootste interventie voor verzorging van vluchtelingen en gewonden aan de gang,” voegt Fonseca eraan toe. Volgens officiële cijfers – die nog bevestigd moeten worden – telt ook deze groep 2000 vluchtelingen. Enkele van hen vonden reeds onderdak in de dorpskerk.

Doden en gewonden

Volgens de overlevenden stierven minstens 20 mensen tijdens de aanval. Huizen werden platgebrand en een honderdtal studenten werd ontvoerd. De vluchtelingen bevestigden eveneens dat verschillende zwaargewonden in de drie dorpen zijn achtergebleven, zonder toegang tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Naar aanleiding van de aanvallen heropende AZG twee gezondheidsposten in Sakure en Gangura om zorg te bieden aan de slachtoffers, terwijl in de centra de gebruikelijke activiteiten doorgaan. Daarnaast reisde een AZG-team naar Gangura met noodhulpgoederen om mobiele gezondheidsposten in te zetten langs de grens met de DRC en op die manier meer slachtoffers te kunnen bereiken.
AZG zet in Zuid-Soedan projecten voor basisgezondheidszorg op. In Yambio, in de westelijke provincie Equatoria, opende in oktober 2006 een project voor slaapziekte, dat zich focust op sensibilisatie binnen de gemeenschap en het opsporen van gevallen. Daarnaast voerde AZG sinds juni 2008 haar activiteiten op in het land om zorg te bieden aan slachtoffers van geweld en tegelijkertijd hulp te verlenen bij noodsituaties zoals een cholera-epidemie in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, in maart 2007.