Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG helpt duizenden vluchtelingen op marktplein in Kaboel


Honderden families hebben zich verzameld op de markt van Baghrami in het oosten Kaboel. AZG staat hen bij met medische hulp en de verdeling van hulpgoederen.

De markt is een toevluchtsoord geworden voor gezinnen die zijn gevlucht voor het geweld in de provincie Kapisa. Zij kwamen enkele maanden geleden aan in de Afghaanse hoofdstad, de voorlopig laatste groep van alles samen vele duizenden vluchtelingen in Kaboel. De meesten hebben niet meer dan geïmproviseerd onderdak en leven in schrijnende omstandigheden.
Behalve de duidelijke behoefte aan voedsel, drinkwater en gezondheidszorg hebben de mensen op de markt van Baghrami ook hulp nodig om de barre Afghaanse winter door te komen.
Artsen Zonder Grenzen heeft hulpgoederen verdeeld, onder meer 3.500 dekens en 700 plastic zeilen. Samen met een lokale ngo, SHRDO, die gespecialiseerd is in gezondheidszorg voor vluchtelingen Kaboel, verleent Artsen Zonder Grenzen gezondheidszorg aan de duizenden mensen op de markt.
De komende acht weken zal Artsen Zonder Grenzen één hulppost van SHRDO ondersteunen, met de opleiding van personeel, voorraden en extra medewerkers om de mensen op markt van Baghrami gratis gezondheidszorg te kunnen verlenen.
Zwangere vrouwen en patiënten die dringend medische hulp nodig hebben, zullen doorverwezen worden naar het ziekenhuis Ahmad Shah Baba, op vijf kilometer van de markt. In dat ziekenhuis werkt Artsen Zonder Grenzen sinds oktober 2009, met een focus op spoedgevallen en de opvang van zwangere vrouwen.

In verband met haar neutraliteit en onafhankelijkheid financiert Artsen Zonder Grenzen haar werk in Afghanistan geheel uit donaties van het publiek.