Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG getuigt over onhoudbare situatie


De voorbije twee jaar krijgt de bevolking van het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) te maken met toenemend geweld, onveiligheid en een vluchtelingenproblematiek. Hun situatie vindt echter geen weerklank op internationaal vlak. AZG getuigt van deze situatie in een uitgebreid rapport, samengesteld in november 2007.

De activiteiten van AZG in de Centraal-Afrikaanse Republiek

Artsen Zonder Grenzen is sinds 1997 aanwezig in de CAR en biedt er hulp aan mensen die het slachtoffer zijn van het geweld in vaak erg geïsoleerde streken. Ondanks de moord op een van onze internationale medewerkers in juni 2007, blijft AZG er primaire en secundaire gezondheidszorg verstrekken via een netwerk van ziekenhuizen, gezondheidscentra en mobiele klinieken in de regio’s die het zwaarst zijn getroffen door het geweld (Ouham, Ouham-Pendé, Nana Grébizi et Vakaga).

Via onze programma’s verstrekken we zorg in en nabij de belangrijkste steden in het noorden van het land: Paoua, Boguila, Markounda, Batangafo, Kabo en Kaga Bandoro in het noordoosten, Gordil en Birao in het noordwesten. Tijdens de eerste acht maanden van 2007 werden in de gezondheidscentra ondersteund door AZG, meer dan 100.000 consultaties verricht.

Onze activiteiten omvatten de behandeling van courante ziekten, chirurgie, voedingstherapie, opvang van slachtoffers van seksueel geweld en misbruik, de strijd tegen HIV/aids, tuberculose en slaapziekte. De teams van AZG waarborgen het epidemiologische toezicht, organiseren vaccinatiecampagnes, verdelen hulpgoederen en bieden noodhulp.

AZG biedt eveneens bijstand Centraal-Afrikaanse vluchtelingen langs de grens met Kameroen, via voedingsonderzoeken, aanvullende voedselrantsoenen en medische en nutritionele bijstand voor ernstige gevallen van ondervoeding.

Bijlage: AZG-Rapport CAR - november 2007 (Engelstalig)