AZG bestrijdt cholera-epidemie
Artsen Zonder Grenzen is actief in de strijd tegen cholera in Zimbabwe sinds de epidemie er eind augustus uitbrak en zal voor patiënten blijven zorgen zolang dat nodig is. De ziekte heeft intussen de meeste provincies van het land bereikt, maar woedt het ergste in de hoofdstad Harare en haar voorsteden. Daar heeft Artsen Zonder Grenzen twee cholerabehandelingscentra opgezet, in het Ziekenhuis voor Infectieziekten en in de Budiriro Polykliniek.
Op dit moment heeft Artsen Zonder Grenzen 4.000 patiënten behandeld in Harare en 1.300 in het district Mudzi aan de grens met Mozambique. Het aantal patiënten blijft hoog maar is nu min of meer stabiel, met een gemiddelde van 350 opnames per dag in Harare. De situatie in Beitbridge, een stad dicht bij de Zuid-Afrikaanse grens met meer dan 3.000 gevallen van cholera sinds midden november, is nu aan de beterhand, met minder nieuwe gevallen[1]. Artsen Zonder Grenzen werkt ook in de rurale gebieden ten zuiden van Harare en in de provincies Masvingo en Manicaland, waar verspreide gevallen van cholera zijn vastgesteld in verschillende dorpen.
Artsen Zonder Grenzen werkt zo nauw mogelijk samen met het Ministerie van Volksgezondheid en helpt met de opleiding van hulpverleners om te kunnen anticiperen uitbraken van cholera in de toekomst. Er is personeel voor noodgevallen aanwezig op het terrein in de zwaarst getroffen zones, waar ook de noodzakelijke middelen naar werden gestuurd. Artsen Zonder Grenzen blijft rapporten over nieuwe gevallen bestuderen en werkt verder om de epidemie onder controle te krijgen in de zwaarst getroffen zones.
[1]Artsen Zonder Grenzen beschikt niet over betrouwbare gegevens over het totale aantal gevallen in Zimbabwe.