Sociale media

  • NL
Open the menu

AZG begint een vaccinatiecampagne tegen meningitis in het oosten van Tsjaad


Naar aanleiding van een recente uitbraak van de ziekte meningitis onder de vluchtelingen uit de Soedanese regio Darfur, start AZG een vaccinatiecampagne in het oosten van Tsjaad. De campagne heeft tot doel duizenden mensen in het gebied te beschermen tegen deze uiterst besmettelijke ziekte, die met name de bevolking in de overvolle kampen bedreigt.

Artsen Zonder Grenzen werkt samen met lokale gezondheidsautoriteiten, het Internationale Rode Kruis en organisaties van de Rode Halve Maan. AZG is van plan binnen twee weken ongeveer 70.000 Soedanese vluchtelingen en lokale bewoners te vaccineren in en rond de kampen Bredjing en Farchana, en in de grensplaats Adré.

Meer dan een jaar nadat mensen de door oorlog verscheurde regio Darfur ontvluchtten, zijn de leefomstandigheden in deze kampen nog altijd precair. De huidige vluchtelingenkampen bevinden zich in afgelegen gebieden, zijn moeilijk bereikbaar en verstoken van een adequate infrastructuur. Arbeidsmogelijkheden en middelen van bestaan zijn schaars, waardoor de mensen die toch al zijn gescheiden van hun reguliere bestaansmiddelen, al snel volledig afhankelijk worden van hulp van buitenaf. Er is in het schrale gebied rond de kampen geen akkerland voorhanden. Het sprokkelen van brandhout leidt tot spanningen met de autoriteiten en de lokale bevolking.
Artsen Zonder Grenzen is sinds september 2003 actief langs de oostgrens van Tsjaad. De organisatie verzorgt medische en chirurgische hulp, voedingshulp, water en sanitaire voorzieningen voor 85.000 Soedanese vluchtelingen.