Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen werkt weer op Lampedusa


Een team van Artsen Zonder Grenzen van twee dokters, twee verpleegkundigen en een cultureel assistent is weer actief op Lampedusa. Zij bieden medische hulp aan mensen zonder papieren dagen en asielzoekers, die gestrand zijn op het Italiaanse eiland. Het team is 24 uur op 24, 7 dagen op 7 operationeel.

De activiteiten van Artsen Zonder Grenzen waren opgeschort in oktober 2008. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken weigerde toen het Memorandum van Verstandhouding te vernieuwen. Na maanden van debat met de overheid werd uiteindelijk een nieuw memorandum getekend.
Artsen Zonder Grenzen zal samenwerken met INMP, een Italiaanse instelling dat werkt rond de gezondheid van migranten. Artsen Zonder Grenzen zal onafhankelijk werken van de Italiaanse overheid en krijgt van de overheid geen geld voor het werkt op Lampedusa.
Elk jaar landen duizenden vluchtelingen in Lampedusa, na een zware bootreis over de Middellandse Zee. In 2008 zijn naar schatting 30.000 mensen aangekomen op het eiland. De overlevenden zijn uitgedroogd en uitgeput. Door hun blootstelling aan de barre weersomstandigheden lijden ze vaak aan infecties aan de ademhalingswegen en de huid. Sommigen hebben brandwonden door ongelukken met brandstof.
Zij hebben medische hulp nodig van een gespecialiseerd team dat hen kan behandelen en de ernstige gevallen kan begeleiden naar onthaalcentra of gezondheidscentra. Artsen Zonder Grenzen begon met medische noodhulp aan de vluchtelingen op Lampedusa in 2002. Sinds 2005 heeft Artsen Zonder Grenzen 4.450 mensen behandeld, waarvan 1.420 tussen januari en oktober 2008.