Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen geschokt door dood 5 collega's


Met grote verslagenheid bevestigen wij dat vijf Artsen Zonder Grenzen medewerkers gisteren gedood zijn op de weg tussen Khairkhana en Qala-I-Naw, in de provincie Badghis.

Hun namen, nationaliteiten en functies zijn als volgt:
Hélène de Beir, Belgische, projectcoördinator
Willem (Pim) Kwint, Nederlander, logistiek medewerker
Egil Tynaes, Noor, arts
Fasil Ahmad, Afghaan, vertaler
Besmillah, Afghaan, chauffeur
Zij vertrokken gisteren vanuit Khairkhana om 15.00 uur in een Toyota Landcruiser. Om 15.45 uur had er radiocontact moeten zijn, maar dit contact kwam niet tot stand. Twee auto’s werden erop uitgestuurd om de auto te vinden, één vertrok vanuit Khairkhana, de tweede vanuit Qala-I-Naw. De auto werd gevonden om ongeveer 17.20 uur, ongeveer 25 minuten rijden van Khairkhana in de richting van Qala-I-Naw. De eerste verslagen van dorpsoudsten gaven aan dat er een tragedie had plaatsgevonden. Met hulp van de lokale gemeenschap werd de auto teruggebracht naar de Artsen Zonder Grenzen-compound in Khairkhana. De auto was terug in de compound om 19.45 uur en de overgebleven vier internationale medewerkers en onze lokale medewerkers bevestigden het neerschieten van onze vijf collega’s.
De toestand van de auto wordt als volgt beschreven: de auto is beschoten door de voor-, zij- en achterruit. Verder zijn er granaatscherven gevonden in de auto wat wijst op het feit dat er een granaat is ontploft.
Het is onmogelijk voor ons om meer informatie te geven omdat we eenvoudigweg geen verdere gegevens hebben over wat er precies is gebeurd. Ook weten we niet wie er achter deze moordpartij zit en zijn de motieven voor ons ook niet duidelijk.
We zullen Hélène, Pim, Egil, Fasil en Besmillah enorm missen en willen hierbij onze oprechte deelneming aan hun families en vrienden overbrengen.
Vandaag zijn onze gedachten bij de familie van diegenen die vermoord zijn, maar ook bij de bevolking van Afghanistan waarvan de mogelijkheden voor toegang tot gezondheidszorg en andere humanitaire hulp in toenemende mate in gevaar worden gebracht.
In de komende weken zullen we deze gebeurtenis diepgaand analyseren, maar op dit moment is onze voornaamste prioriteit te zorgen voor diegenen die het meest geraakt zijn door deze tragedie. Ons werk in Afghanistan zullen in deze periode opgeschort worden, met uitzondering van de levensreddende activiteiten. Alle buitenlandse medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan zijn op dit moment op weg naar Kaboel. Alle lokale medewerkers van Khairkhana zijn ondergebracht op een veilige locatie en zullen daar de komende tijd verblijven.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1999 in de provincie Badghis. In Khairkhana werken we sinds 2001 in een polikliniek. In de eerste vier maanden van dit jaar voerde het team 6.500 consulten uit. Onlangs zijn we gestart met een programma voor het behandelen van tuberculose, op dit moment ondergaan 45 patiënten een behandeling en zijn we bezig met verhogen van het aantal patiënten. Twee weken geleden vierden de gemeenschap en Artsen Zonder Grenzen de opening van een centrum voor moeder- en kindzorg.
Artsen Zonder Grenzen werkt in Afghanistan in 12 provincies met ongeveer 80 internationale medewerkers en ongeveer 1.400 lokale medewerkers. Onze activiteiten variëren van basisgezondheidszorg tot het ondersteunen van provinciale en regionale ziekenhuizen. Wij verzorgen ook gespecialiseerde behandelingsprogramma’s zoals tuberculose en psychosociale zorg. We werken sinds 1979 in Afghanistan.
Indien u een woord van steun wil sturen naar de families,

klik hier