Sociale media

  • NL
Open the menu

Artsen Zonder Grenzen gebruikt Greenpeace-schip Rainbow Warrior om urgente medische hulp te brengen


AZG en Greenpeace hebben beslist samen te werken om dringend gewenste medische hulp naar overlevenden van de aardbeving van vorige zondag te brengen. Het vlaggenschip van Greenpeace, de "Rainbow Warrior" en zijn 19-koppige bemanning zal voedsel, brandstof, medische voorraden en medisch personeel van AZG naar Atjeh, Noord-Sumatra, brengen, een gebied dat erg moeilijk toegankelijk is voor hulporganisaties. Het schip is gisteren uit Singapore vertrokken en zou morgenochtend in de haven van Medan aankomen. Daar zullen de voorraden worden ingeladen vooraleer naar Banda Aceh door te varen, het noordelijkste punt van Sumatra.

"De noordwestelijke kust van Sumatra is vrijwel zeker een van de gebieden die het zwaarst getroffen is door de aardbeving. Het is tot dusver erg moeilijk geweest voor hulporganisaties om de streek te bereiken, door logistieke hindernissen", aldus David Curtis, urgentiecoördinator in Jakarta. "Om levens te redden, is een massale hulpactie nodig. Door het schip van Greenpeace te gebruiken om medische staf en voorraden te vervoeren, hopen we mensen in afgelegen gebieden te bereiken die we anders niet zouden kunnen helpen. We zijn van plan het schip te gebruiken om langs de westkust te varen, met een voorraad voedsel, en medisch en logistiek materiaal, zoals plastic zeilen en muskietennetten. Het zal ook brandstof meebrengen om de helikopters vol te tanken. We willen een basis opzetten in de stad Meulaboh, waarvan we weten dat het een van de meest getroffen plaatsen is."
Een team van 40 AZG'ers werkt sinds dinsdagavond in de stad Banda Aceh, en maakt gebruik van vier mobiele teams om de kuststreek van medische zorg te voorzien. Volgens Ibrahim Younis, logistiek medewerker van het team "is de stad voor ongeveer 60% vernield en zijn er tekorten van water en voedsel in bepaalde gebieden. Er liggen nog doden in de straten. Alleen al in deze stad is er een enorme hoeveelheid werk te verrichten, maar de situatie is nog erger aan de noordwestelijke kust. We hebben verkenningstochten uitgevoerd per helikopter en per wagen en behandelen er mensen die al dagenlang vastzitten, zonder iets."
De Rainbow Warrior zal gebruikt worden als deel van een logistieke opstelling, waarvan ook de helikopters, vliegtuigen en wagens van AZG deel uitmaken. "We willen doen wat we kunnen om hulp en steun te leveren aan deze verwoeste gebieden. Op die manier leveren we een bijdrage om een tragische situatie te verlichten", zegt dokter Gerd Leipold, Algemeen Directeur van Greenpeace International.
De hulpinspanningen van AZG in verschillende van de getroffen landen, ondervinden ernstige logistieke moeilijkheden. Luchthavens zitten vast, zodat vliegtuigen die voorraden aanbrengen niet kunnen landen noch tanken. In Atjeh is er een vrijwel totaal tekort aan brandstof en transport. In Sri Lanka zijn vele wegen geblokkeerd, vooral in de kustgebieden.