Sociale media

Open the menu

Antimicrobiële resistentie: een wereldgezondheidsprobleem dat bijna niemand kent

Antimicrobiële resistentie is een van 's werelds grootste uitdagingen op gezondheidsgebied. Maar toch zijn maar weinig mensen op de hoogte van het probleem. Het gebrek aan bewustzijn rond antimicrobiële resistentie is een kwestie die ons allemaal aangaat. Daarom zetten we even alles op een rijtje.

Wat is antimicrobiële resistentie?

Bacteriën, virussen en parasieten ontwikkelen zich voortdurend. Ze passen zich constant aan de beschikbare behandelingen en geneesmiddelen aan. Daardoor verzwakt de werking van die geneesmiddelen en kan een antimicrobieel resistente infectie zich ontwikkelen. Microben die de geneesmiddelen overleven, worden "antimicrobieel resistent" genoemd.

Waar komt antimicrobiële resistentie vaak voor?

Vooral in het Midden-Oosten – waar veel patiënten kampen met complexe oorlogsverwondingen -  zijn de gevolgen van antimicrobiële resistentie zeer merkbaar. Oorlogswonden zijn vatbaarder voor bacteriële infecties. Kogels of fragmenten scheuren de huid en dringen het lichaam binnen, waardoor bacteriën diep in de wond kunnen binnendringen. Omdat de resistente bacteriën zich snel van patiënt naar patiënt kunnen verspreiden, spreken we echter van een uitdaging op wereldschaal.

Waarom is antimicrobiële resistentie zo’n groot probleem?

Als bacteriën resistent zijn tegen meerdere antibiotica, wordt het behandelen van de infectie zeer moeilijk of zelfs onmogelijk. Alleen als de antibioticaresistente bacteriën zijn geëlimineerd, kan de volgende bacteriële infectie van de patiënt met antibiotica worden behandeld.

Amal Abed werkt in een ziekenhuis in Gaza aan een beter bewustzijn rond antimicrobiële resistentie bij patiënten: "Als patiënten te horen krijgen dat hun infecties worden veroorzaakt door antibioticaresistente bacteriën, worden ze een beetje bang, vooral wanneer ik hen vertel dat ze misschien in een isolatiekamer worden gestopt. Maar we vertellen hen ook dat ze hun normale leven kunnen voortzetten, dat mensen hen kunnen bezoeken, maar dat er een paar voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen en specifieke voorwaarden moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de patiënten genezen zonder zichzelf of anderen schade te berokkenen."  Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Hoe komt antimicrobiële resistentie tot stand?

In de meeste gevallen kunnen patiënten zonder voorschrift geneesmiddelen kopen in de apotheek. Sommige artsen schrijven ook onnodig of ten onrechte geneesmiddelen voor. Ongereguleerd gebruik van antimicrobiële stoffen, willekeurige voorschriften, geneesmiddelen van lage kwaliteit, gebrek aan geschikte diagnose of monitoring en onvoldoende bewustzijn leiden allemaal tot een grotere resistentie.

Hoe kunnen we antimicrobiële resistentie vermijden?

Bacteriën die een resistentie ontwikkelen kunnen zich van patiënt naar patiënt verspreiden. Daarom is het belangrijk dat we strikte infectiepreventiemaatregelen toepassen. Bescherming van personeel, patiënten en familieleden is van het grootste belang.

Maar je kan ook zelf bewuster omgaan met antibiotica:

  • Neem antibiotica enkel op voorschrift
  • Neem de volledige kuur uit
  • Probeer infecties van je wondes te voorkomen