Aardbeving Sumatra: AZG biedt noodhulp en psychosociale zorg
Twee noodhulpteams van Artsen zonder Grenzen hebben op het Indonesische eiland Sumatra de eerste hulpgoederen verdeeld. Sumatra werd vorige week getroffen door een reeks zware aardbevingen. De teams bekijken de noden in de diverse getroffen gebieden en zullen zich vooral richten op psycho-sociale opvang.
In totaal heeft Artsen zonder Grenzen elf mensen in het gebied. Beide teams bestaan uit medisch, paramedisch en logistiek personeel.
Volgens de Indonesische overheid zijn veertien mensen omgekomen en zijn er 56 gewonden gevallen sinds de eerste beving op woensdag. Duizenden mensen zijn dakloos geraakt.
Op donderdag bereikte een team van Artsen zonder Grenzen de stad Padang. Ze bezochten de lokale ziekenhuizen, waar weinig schade was. In de stad Bengkulu bleek het ziekenhuis wel zwaar beschadigd. Het epicentrum van de eerste aardbeving was vlakbij Bengkulu. De patiënten van het ziekenhuis worden er behandeld in tenten.
Ook op donderdag arriveerde een tweede team per vliegtuig uit Jakarta, met een lading van zeven ton hupgoederen. Die bestond onder meer uit chirurgisch materiaal voor 25 operaties, verbandmiddelen, vijf grote tenten en 1.000 dekens.
Het team van Artsen zonder Grenzen heeft plastic zeilen, dekens, hygiënekits (bestaande uit onder meer handdoeken, zeep en waskommen) aan driehonderd families uitgedeeld. In de komende dagen wordt de distributie uitgebreid tot 4.000 families in Bengkulu, Muko-Muko, en Sumatra-Barat.
Artsen zonder Grenzen heeft ook de situatie langs de kust tussen Padang en Bengkulu geëvalueerd. Het team vond zo’n driehonderd families waarvan de huizen verwoest waren en die behoefte hadden aan voedsel, kleren en tenten.
Naast de eerste noodhulp zullen de teams ook noodwatervoorzieningen opzetten om de getroffenen van proper drinkwater te voorzien.
Door het grote aantal naschokken is de ramp psychisch extra zwaar voor de bevolking. Daarom heeft Artsen zonder Grenzen ook een psycholoog gestuurd. Deze zal met lokale collega’s psychosociale opvang voor de bevolking organiseren.