Sociale media

  • NL
Open the menu

Aardbeving China: hulpverlening door overheid volstaat voorlopig


Het team van Artsen Zonder Grenzen dat het door de aardbeving getroffen Yushu onderzocht, is naar de hoofdstad Beijing teruggekeerd. De aardbeving doodde volgens officiële cijfers 2.187 mensen en maakte 12.135 gewonden. In de stad Jiegu, die het zwaarst getroffen werd, zijn tienduizenden mensen dakloos.

Tijdens zijn bezoek bezocht het team de gezondheidsfaciliteiten in de stad en in de regio. Het zag dat er enorm veel schade was aangericht.
“Niet alle gebouwen zijn volledig verwoest, maar er zijn veel barsten te zien. Ik denk dat alle ziekenhuizen afgebroken en helemaal opnieuw opgebouwd moeten worden,” zei Christian Ferrier, verantwoordelijk van het project dat Artsen Zonder Grenzen in Nanning, in het zuiden van China heeft.
Toen het team in Jiegu aankwam, was er al een grote hulpactie op gang gekomen. “Er werd meteen massaal gereageerd,” zegt Ferrier. “Net zoals na de aardbeving in Sichuan in 2008, stuurden veel Chinese provincies spontaan medische teams, hulpgoederen, medicijnen en voedsel.”
De meeste huizen in Jiegu, een stad met 100.000 inwoners, werden vernield.
“Waar dat mogelijk is, zetten mensen tenten op in de buurt van hun huis. De anderen gingen naar een open plaats waar elke zomer een paardenfestival plaatsvindt. Ook mensen uit omliggende dorpen zijn daar naartoe gekomen. De levensomstandigheden zijn er erg moeilijk.”
Hoewel voedsel en onderdak momenteel geen probleem vormen, is de nood aan gezondheidszorg wel groot. “Het probleem van hygiëne is zorgwekkend,” zegt chirurg Daiki Murakami, die het team van Artsen Zonder Grenzen leidde. “In zo’n grote kampen is er geen afvalbeheer en er is nood aan meer latrines. Op dit moment zijn er nog geen ernstige infecties of diarree. Maar dat kan de komende weken wel gebeuren en daarom moet het probleem dringend aangepakt worden.”
Daarnaast moeten kinderen psychologisch ondersteund worden. “Een leerkracht vertelde me dat sommige kinderen zich erg vreemd gedragen. Ze beginnen plots te lachen, of juist te huilen. Sommigen lijken depressief en velen slapen niet goed. Dat heeft waarschijnlijk allemaal te maken met de aardbeving.”
De komende weken Artsen Zonder Grenzen in contact blijven staan met de overheid, het Chinese Rode Kruis en andere actoren, om een voorstel te formuleren om hulp te bieden bij de nasleep van de aardbeving.