Sociale media

  • NL
Open the menu

Aanval verplicht uitstel cholera-programma


Artsen Zonder Grenzen heeft vandaag de gewelddadige aanval op haar kantoor en op hulpverleners in Mogadishu veroordeeld. De werkzaamheden in de hoofdstad zijn opgeschort. Omdat de voorraden geneesmiddelen geroofd en vernietigd werden, zullen vele cholerapatiënten wellicht sterven, waarschuwt AZG.

"Wat ook de reden is voor de aanval, het is totaal onaanvaardbaar dat onpartijdige hulporganisaties het doelwit ervan zijn. Het treft juist die mensen die we proberen te helpen. Zij lopen nu kans aan cholera te sterven", zei AZG medisch coördinator Elena Grandio, die gisteravond geëvacueerd werd.
Dinsdagochtend kwamen negen internationale hulpverleners - onder wie drie AZG-medewerkers en zes mensen van de Verenigde Naties -en 30 plaatselijke medewerkers van AZG twee uur lang onder vuur te liggen toen het complex van de organisatie plotseling werd omsingeld en aangevallen. Twee VN-medewerkers worden nog vastgehouden, maar komen waarschijnlijk vandaag nog vrij.
De gebouwen werden volledig leeggeroofd. Voorraden voor drie maanden voor poliklinieken en kraamklinieken in Mogadishu (80.000 behandelingen per jaar), Giowhar (91.000 behandelingen per jaar) en Aden Yabal (70.000 behandelingen) werden meegenomen.