Sociale media

  • NL
Open the menu

Aantal ondervoede kinderen voorbije 4 weken verdubbeld in Karuzi


Het aantal ernstig ondervoede kinderen dat wordt opgenomen in de therapeutische voedingscentra in Karuzi is de voorbije vier weken verdubbeld en neemt nog dagelijks toe. Dat verklaart Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag. De organisatie roept het VN-Wereldvoedselprogramma WFP dan ook op de voedseltoevoer naar Burundi te verbeteren om zo een algemene voedseldistributie aan de getroffen bevolking in het noorden van het land te verzekeren. Ook zou het WFP aangepast voedsel moeten leveren voor de bestaande voedselprogramma's.

AZG is de enige organisatie met voedselprogramma's in Karuzi en richt zich op kinderen, adolescenten en moeders tijdens de borstvoeding. Stilaan bereikt ze echter haar maximumcapaciteit. AZG onderstreept dan ook de toenemende nood aan andere organisaties om zorg te verlenen aan de ondervoede volwassenenen en om de distributie van zaaigoed en materieel in de provincie te verzekeren.
"Therapeutische en aanvullende voedselprogramma's richten zich tot degenen die al ondervoed zijn en medische hulp nodig hebben. Maar dat zal het probleem niet oplossen," zegt Andrew Durrant, AZG-missiehoofd." Het WFP en partnerdonoren moeten de voedseltoevoer drastisch verbeteren en zorgen dat er voldoende voedsel gaat naar de meest noodlijdenden. Zonder een algemene voedseldistributie in de provincie zal het aantal ondervoeden blijven toenemen," voegt hij toe.
Er leven zowat 360.000 mensen in de provincie Karuzi, onder wie 20% kinderen jonger dan vijf jaar. Een lokale AZG-voedselstudie in november 2000 toonde aan dat een kwart van de kinderen ondervoed was. 13% leed aan ernstige ondervoeding en had therapeutische voeding nodig. Sindsdien blijft de voedselsituatie dagelijks verergeren. De voorbije maand is het aantal ernstig ondervoede kinderen dat therapeutische voeding nodig heeft, verdubbeld in de AZG-programma's. Eind december 2000 waren het er zowat 460, momenteel zijn het er 1.100. Dagelijks komen er gemiddeld 150 ernstig ondervoede kinderen bij. Dat betekent een toename met 50% sinds eind december. Vergeleken met de situatie vorig jaar (eind januari 2000) stelt AZG een vertienvoudiging vast van het totale aantal ondervoedingsgevallen dat wordt opgenomen in de aanvullende programma's.
AZG vangt momenteel 19.000 kinderen en moeders tijdens de borstvoeding op in tien aanvullende voedselcentra en 1.100 kinderen in vier therapeutische voedselcentra. De organisatie zal de komende twee weken nog twee bijkomende therapeutische centra openen zodat ze een capaciteit van in totaal 2300 kinderen kan bereiken. Een kwart van de kinderen die zijn opgenomen in de voedselprogramma's, komt uit de buurprovincie Ngozi. Het uitblijven van regen deed de oogst van vorig jaar mislukken en ook de eerstvolgende oogst in mei-juni zal onvoldoende zijn om aan de behoeften van de bevolking te voldoen, tenzij er halfweg februari zaaigoed wordt verdeeld. Daarenboven kampt het noorden van het land met een ernstige malaria-epidemie. Wekelijks worden 30.000 gevallen behandeld in de provincie Karuzi.
AZG werkt in Karuzi met meer dan 1000 nationale en 43 internationale stafleden. AZG is ook actief in de hoofdstad Bujumbura en de provincies Cancuzo, Bujumbura Rural, Kayanza en Ngozi. De organisatie heeft chirurgische, medische en voedselprogramma's (waaronder mobiele malariateams).