Sociale media

  • NL
Open the menu

Aantal gevallen van ernstige diarree piekt in Pakistan


Nu de vluchtelingen uit de Swatvallei en het district Buner weer naar huis keren, versterkt Artsen Zonder Grenzen haar steun aan lokale gezondheidsstructuren.

In de districten Mardan en Lower Dir zich namelijk een sterkte stijging voor van het aantal gevallen van ernstig diarree.
Meer dan een miljoen mensen sloeg op de vlucht voor de gevechten tussen het Pakistaanse leger en militanten in de Swatvallei. Ze vonden onderdak in de districten Mardan, Charsadda en Peshawar. Eind mei stuurde Artsen Zonder Grenzen medische teams naar het universitair medische complex in Mardan en het landelijke gezondheidscentrum van Tahkt Bhai, waar erg veel vluchtelingen toestroomden.

Bezorgd om terugkerende vluchtelingen

Bijna drie maanden later keren de mensenstromen langzaam om. Tijdelijke kampen worden verlaten en één derde van de vluchtelingen is weer naar huis gekeerd, met materiële en financiële steun van het UNHCR en de regering. Door hun vertrek nam de druk op de lokale bevolking af.
Maar tegelijkertijd baart de veiligheid van de terugkerende vluchtelingen grote zorgen. In de stedelijke centra in Swat, Lower Dir en Buner is het veiliger geworden, maar informatie van Artsen Zonder Grenzen geeft aan dat meer geïsoleerde gebieden nog steeds bedreigd worden door geweld, waardoor families opnieuw op de vlucht moeten slaan.

Veel gevallen van ernstige diarree

Naast deze problemen, en ondanks de gedeeltelijke terugkeer van vluchtelingen, is de werklast in het complex in Mardan niet afgenomen. Meer en meer vluchtelingen en lokale inwoners moeten verzorgd worden. Teams van Artsen Zonder Grenzen zagen de laatste drie weken in het gebied, waar cholera endemisch is, een sterke stijging van het aantal gevallen met ernstige diarree. De Wereldgezondheidsorganisatie doet een onderzoek, maar de bevindingen zijn nog niet gepubliceerd.
Ondertussen heeft Artsen Zonder Grenzen snel een tijdelijke gezondheidspost opgezet, die binnenkort 100 bedden zal tellen. Soortgelijke maar kleinere posten werden geopend in Lower Dir, net name in Timurgara en Summerbagh. “Op een maand tijd is het aantal opnames gestegen van 30 per week naar 127 per week,” zegt een verontruste Fabien Schneider, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Pakistan.

Verhoogde risico's


Overbevolking verhoogt het risico op epidemieën. Slagregens veroorzaakten midden augustus overstromingen, wat het risico verder verhoogde en tienduizenden mensen op de vlucht joeg in Mardan en Swabi. Teams van Artsen Zonder Grenzen reageerden snel om 150 families in de meeste geïsoleerde gebieden te helpen.
Mardan is niet de enige regio waar de ernstige diarree wordt aangetroffen. De ziekte treft ook de grens met het district Nowshera, waar in één dorp al een aantal doden zijn gemeld. Een andere medische organisatie schoot daar ter hulp, en het ziekenhuis van Nowshera verwijst patiënten nu door naar het medisch complex van Mardan. Op 18 augustus verzorgde Artsen Zonder Grenzen in verschillende gezondheidscentra en isolatiecentra 553 patiënten.