Geweld in Zuid-Sudan verergert humanitaire noodsituatie
De bevolking van Zuid-Sudan lijdt ernstig onder de hevige gevechten die de afgelopen 3 weken plaatsvonden in grote delen van het land. Terwijl veel hulporganisaties het land verlaten en de instabiliteit de humanitaire hulp bemoeilijkt, nemen de medische noden van de mensen toe. Artsen Zonder Grenzen biedt noodhulp in verschillende plaatsen en voerde de afgelopen 3 weken 26.320 medische consulten uit.
Kwetsbaar
Een ernstige humanitaire situatie is door het geweld verder verslechterd. ‘Kwetsbare mensen zijn nog kwetsbaarder geworden,’ zegt Raphael Gorgeu, landencoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan. ‘We kunnen op dit moment niet inschatten wat er zal gebeuren met de duizenden vluchtelingen en gewonden in het land.’
Al voordat het geweld oplaaide in december werd 80% van de gezondheidszorg en andere diensten uitgevoerd door hulporganisaties. De meeste zwangere vrouwen konden niet bevallen in een ziekenhuis, zorg en inentingen voor kinderen waren beperkt en vluchtelingen kregen slechts het minimum aan hulp. ‘De kans op epidemieën is nu groot,’ zegt Gorgeu. ‘En als de gevechten het verhinderen dat wij snel en veilig mensen in nood kunnen bereiken, zoals zwangere vrouwen en kinderen, zal deze situatie snel verergeren.’
Hulp Artsen Zonder Grenzen
Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen werken momenteel in Juba, Awerial en Malakal om medische hulp te geven aan ruim 110.000 mensen die zijn gevlucht voor het geweld. Daarnaast proberen we, waar mogelijk, onze reguliere projecten in het land voort te zetten. Dit wordt bemoeilijkt door de huidige onveiligheid, een tekort aan medicijnen om patiënten te behandelen en een tekort aan brandstof voor onze generatoren.
De afgelopen 3 weken hebben onze medische teams 26.320 medische consulten uitgevoerd, 1.014 mensen voor verpleging opgenomen in onze ziekenhuizen en klinieken, 426 mensen met schotwonden behandeld en 126 operaties uitgevoerd. Ook hebben we 40 ton medisch en logistiek materiaal geleverd aan onze noodprojecten.
Artsen Zonder Grenzen maakt zich ernstig zorgen om de toenemende onveiligheid in het land waardoor het moeilijker wordt om hulp te verlenen. Zo zijn in het verleden medische voorzieningen van Artsen Zonder Grenzen geplunderd en is personeel bedreigd. Ondanks zulke incidenten blijven we ons inzetten om hulp te bieden in Zuid-Sudan en roepen we alle strijdende partijen op om medische voorzieningen te respecteren en mensen, ongeacht hun afkomst, toegang tot zorg niet te ontzeggen.
Artsen Zonder Grenzen werkt sinds 1983 in Zuid-Sudan. Op dit moment hebben we er 16 projecten in 9 deelstaten, waarbij 228 internationale medewerkers samenwerken met 2.917 Zuid-Sudanese medewerkers. We werken in Agok, Aweil, Bentiu, Gogrial, Gumuruk, Leer, Maban, Malakal, Nasir, Yambio, Lankien, Yuai en Yida. In Juba, Awerial en Malakal runnen we noodprojecten.