Overstromingen na de cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Dossier

Overstromingen na de cycloon Idai in Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Op 14 maart zijn delen van Mozambique, Malawi en Zimbabwe getroffen door een tropische cycloon Idai. Hevige regenval heeft geleid tot overstromingen, grote regio's zijn bijna volledig verwoest.

luchtfoto van de getroffen regio rond Buzi

Bijgewerkt op ma, 04/15/2019 - 16:55

Van noodsituatie tot herstel: Mozambique, een maand na cycloon Idai

Een maand na de doortocht van de cycloon is het normale leven in Beira opnieuw grotendeels teruggekeerd. Maar in andere, geïmproviseerde wijken van de stad liggen de woningen echter nog met de grond gelijk of zijn ze onbewoonbaar. De bewoners van die wijken komen maar moeizaam aan eten of onderdak, en hebben geen toegang tot gezondheidszorg of andere diensten.

Lees verder

Uitbraak van cholera in Mozambique

In Mozambique is de uitbraak van cholera bevestigd. Het is essentieel dat we snel reageren om de verspreiding van de dodelijke ziekte in te perken.We sturen alle medische materiaal dat nodig is naar Beira en vliegen ervaren personeel in. Onze teams behandelen meer dan 200 patiënten per dag.

Lees verder

De situatie na cycloon Idai in mozambique

Tot dusver heeft de cycloon:

 • 602 doden
 • 1522 gewonden geëist
 • 111 163 huizen vernield
 • 150 927 mensen ontheemd

De cycloon Idai trof op 14 maart Mozambiquer, Malawi en Zimbabwe

hoe ver staan we met onze hulp?

 • Onze noodhulpteams zijn nu uitgebreid naar 300 medewerkers in Beira. De teams bestaan voornamelijk uit lokaal personeel.
 • 3 getroffen gezondheidscentra hebben we al hersteld: daar voorzien we basiszorg en voeren we chirurgische ingrepen uit.
 •  via mobiele klinieken behandelen we patiënten in armere wijken en doorgangcentra. We zien voornamelijk diarree, infecties aan de luchtwegen, huid- en wondinfecties en verwondingen.
 • we ondersteunen de spoedafdeling van het ziekenhuis in Beira.
 • we breiden onze zorg uit naar het binnenland: de steden Buzi en Dondo, ten zuiden van Beira, zijn zwaar getroffen.
  Via mobiele klinieken verdelen onze teams orale rehydratiezouten aan patiënten met cholera
  Via mobiele klinieken verdelen onze teams orale rehydratiezouten aan patiënten met cholera. © AZG, maart 2019.

  Medische cargo

  • 4 cargovliegtuigen hebben intussen vanuit België Beira bereikt. Aan boord onder meer onder meer  drinkbaar water, muggennetten, geneesmiddelen, generators en water-en sanitatie-materiaal.
  • 3 extra cargovluchten staan deze week gepland. De massale mobilisatie van medische cargo wordt de komende weken voortgezet.
  • intussen is meer dan 100 ton medische cargo aangekomen.

  Mozambique het zwaarst getroffen

  Vooral in en rond de Mozambikaanse kuststad Beira – een stad met meer dan 500.000 inwoners – is de schade enorm. Winden tot 200 km per uur en hevige regenval hebben extreme verwoestingen aangericht.

  90% van het gebied rond de stad Beira – tussen de steden Beira, Dondo en Chimoio – is verwoest:

  • de hoofdwegen die naar Beira leiden zijn afgesloten, gebouwen zijn onder water komen te staan en zwaar beschadigd.
  • stroomvoorzieningen en communicatielijnen in Beira en de omliggende gebieden zijn volledig vernietigd. Hierdoor is het moeilijk om de omvang van de ramp in te schatten.
  • het ziekenhuis van Beira heeft ernstige schade geleden in verschillende afdelingen, waaronder het operatiekwartier.
  • alle 17 gezondheidscentra hebben hun dak verloren, met extra schade tot gevolg. Drie daarvan zijn ondertussen hersteld en zijn weer operationeel.
  •  onze gebruikelijke medische activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in het ziekenhuis van Beira, de gezondheidscentra en in de gemeenschap zijn die Artsen Zonder Grenzen voor de passage van de cycloon beheerde, zijn stopgezet.

  Onze teams in Beira: wat zien we ter plaatse?

  Noodcoördinator Gert Verdonck is ter plaatse in Beira, Mozambique. Samen met de noodhulpteams meet hij de schade op en brengt de medische noden van de bevolking in kaart. Hij vertelt over wat hij zag op de eerste dag daar.

  Lees verder

  De situatie in Malawi en Zimbabwe

  In Malawi, heeft de cycloon tijdens haar passage de extreem zware regens in de districten Chikwawa en Nsanje nog versterkt, met zware overstromingen tot gevolg. En ook in Chimanimani, een klein district in Zimbabwe van ongeveer 30.000 mensen, haalde Idai verwoestend uit.

  De situatie in Malawi en Zimbabwe na de cycloon Idai

  Ook in Malawi en Zimbabwe heeft cycloon Idai ernstige schade aangericht. In Malawi, heeft de cycloon tijdens haar passage de extreem zware regens in de districten Chikwawa en Nsanje nog versterkt, met zware overstromingen tot gevolg. Ook in Chimanimani, een klein district in Zimbabwe van ongeveer 30.000 mensen, haalde Idai verwoestend uit.

  Lees verder