Sociale media

Open the menu

Operaties die even essentieel zijn als jouw giften

Elk uur voeren onze teams 14 essentiële operaties uit wereldwijd

500 dagen oorlog in Soedan

De ergste humanitaire ramp in haar geschiedenis

Gaza noodgeval

Nasser ziekenhuis: de laatste functionele kraamkliniek in het zuiden van Gaza

Nieuws en verhalen

Zamzam camp

De resultaten van een voedingsscreening die begin deze maand door de Soedanese gezondheidsautoriteiten en AZG werd uitgevoerd in het kamp Zamzam in Noord-Darfur, wijzen op een catastrofale voedings

Episode 3

In deze miniserie vertellen 4 vrouwen over hun dagelijks leven van geweld, wachten en de hoop op terugkeer naar hun thuis.

hôpital de campagne MSF à Deir Al Balah

In samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, heeft AZG een veldhospitaal geopend en begon met de opvang van de eerste patiënten, ondanks een ernstig gebrek aan voorraden en middelen.

Werk bij ons

Ontdek de diverse functies in het buitenland of in België

Hoe kan mijn donatie helpen?

Voer een bedrag in om erachter te komen

Nieuws Flash

Gaza: AZG opende een tweede veldhospitaal in Deir Al Balah

18 september. Terwijl de Israëlische troepen Gaza blijven bombarderen, ligt het gezondheidssysteem plat. AZG heeft vandaag een 2e veldhospitaal geopend in Deir Al Balah startte met poliklinische consultaties. De uitbreiding van andere diensten hangt af van de Israëlische autoriteiten, die de bevoorrading van Gaza hebben vertraagd. Het nieuwe veldhospitaal is enkel nodig door de vernietiging v/h gezondheidszorgsysteem. De beste manier om de bevolking in Gaza zorg te bieden, is door de bestaande faciliteiten te beschermen, ondersteunen en ze veilig toegankelijk te maken. Aangezien 19 van de 36 ziekenhuizen in Gaza momenteel niet functioneren, zijn veldhospitalen het laatste redmiddel om levensreddende zorg te bieden. Een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren is de enige oplossing omg goede gezondheidszorg te bieden. Sinds het begin van de oorlog heeft AZG 14 gezondheidsstructuren, waaronder ziekenhuizen, moeten verlaten door evacuatiebevelen van Israëlische autoriteiten, gevechten in de omliggende gebieden of directe aanvallen. Aangezien zogenaamde humanitaire zones herhaaldelijk zijn gebombardeerd door Israëlische troepen, moet de bescherming van deze veldziekenhuizen en de laatste overgebleven ziekenhuizen in Gaza gewaardborgd worden.

AZG roept op tot snelle reactie en onbeperkte toegang, nu cholera het laatste gevaar vormt in de oorlog in Soedan

Een cholera-uitbraak verspreidt zich in centraal en oostelijk Soedan en brengt nog meer risico, dood en ellende voor mensen die al gekwetst zijn door de wrede oorlog in het land. Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) bieden ondersteuning door patiënten te behandelen en water en sanitaire voorzieningen aan te bieden. Tussen eind augustus en 9 september behandelden de AZG teams 2.165 patiënten in onze ondersteunde faciliteiten. MSF roept de VN en de internationale organisaties op om activiteiten op te schalen en te financieren, met name water- en sanitaire voorzieningen (watsan), die cruciaal zijn om de dodelijke verspreiding te stoppen",

Gaza: ondersteuning van poliovaccinatie

5 september. Nu het Ministerie van Volksgezondheid en de VN een grootschalige inentingscampagne tegen polio hebben gelanceerd in Gaza, zullen AZG-teams logistieke en organisatorische ondersteuning bieden in vijf gezondheidsfaciliteiten in Deir Al Balah, Centraal-Gaza, en Khan Younis, Zuid-Gaza.
De heropleving van polio in Gaza is een gevolg van de voortdurende vernietiging van de infrastructuur en het gezondheidssysteem door de Israëlische strijdkrachten. De onhygiënische en erbarmelijke leefomstandigheden en het gebrek aan toegang tot vaccinatie kunnen leiden tot de verspreiding van de ziekte.
Ongeveer 640.000 kinderen jonger dan 10 jaar zullen gevaccineerd worden, hoewel dit nog steeds een aanzienlijk tekort is als antwoord op de kritieke medische humanitaire behoeften. De enige oplossing is een onmiddellijk en langdurig staakt-het-vuren zodat dat de mensen in Gaza goede toegang hebben tot hulp en gezondheidszorg. De campagne en aankondiging van militaire pauzes tijdens de vaccinatie mogen de aandacht niet afleiden van het meedogenloze geweld en de impact op de levering van humanitaire hulp. De gezondheidszorg is bijna volledig verwoest door de Israëlische strijdkrachten: van de 36 ziekenhuizen zijn er nog maar 16 operationeel.

Gaza: Artsen Zonder Grenzen opent een veldhospitaal in Deir Al Balah

Jeruzalem, 27 augustus - Na een evacuatiebevel van de Israëlische strijdkrachten en een explosie op ongeveer 250 meter van het door AZG gesteunde Al Aqsa ziekenhuis in Deir Al Balah, Centraal Gaza, zijn bijna 650 patiënten het ziekenhuis ontvlucht. AZG heeft, in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, een veldhospitaal geopend en begon met de opvang van de eerste patiënten, ondanks een ernstig gebrek aan voorraden en middelen. Veldhospitalen zijn geen oplossing, maar een laatste redmiddel als antwoord op Israëls ontmanteling van het gezondheidszorgsysteem. Artsen Zonder Grenzen roept alle strijdende partijen op om de laatste overgebleven ziekenhuizen in Gaza te respecteren en te beschermen.

500 dagen oorlog in Soedan: miljoenen ontheemd, medische hulp geblokkeerd

Vandaag markeert een sombere mijlpaal in de aanhoudende crisis in Soedan: 500 dagen van oorlog die het land in zijn ergste humanitaire ramp hebben gestort. Artsen Zonder Grenzen (AZG) dringt er bij internationale humanitaire organisaties en donoren op aan om meer te doen; de medische behoeften blijven exponentieel toenemen. Door het escalerende conflict tussen de Rapid Support Forces (RSF) en de Soedanese Strijdkrachten (SAF) en de strenge toegangsbeperkingen door beide strijdende partijen belemmeren de levering van hulp ernstig.

Hoe we uw geld gebruiken

Samen reageren we meteen