Sociale media

Open the menu

Cambodja

cambodge
Jaar AZG begon te werken in het land
1979

In 2018 bleef Artsen Zonder Grenzen efficiëntere diagnose- en behandelingsstrategieën ontwikkelen voor hepatitis C en malaria in Cambodja.

Ooit was hepatitis C een ongeneeslijke en dodelijke ziekte. Vandaag kan hepatitis C genezen worden met behulp van direct werkende antivirale middelen (DAA’s). De nieuwe medicatie is eenvoudiger in te nemen en wordt beter verdragen, maar is ook duurder. Hepatitis C is een endemische ziekte in Cambodja. Toch heeft de bevolking er nagenoeg geen toegang tot diagnosemiddelen en behandelingen. Ons project in het ziekenhuis van Preah Kossamak in Phnom Penh heeft als doel de diagnose en behandeling van hepatitis C te verbeteren, de kostenefficiëntie ervan te verhogen en de productie ervan mogelijk te maken in andere landen.

In 2018 kon de periode tussen de screening en de start van de behandeling van 140 naar 9 dagen teruggebracht worden dankzij een vereenvoudigd diagnoseproces. Dankzij het gebruik van de nieuwe DAA’s kon het aantal afspraken voor de patiënt tijdens de behandeling bovendien van 16 naar 5 teruggebracht worden, met nog slechts 1 consultatie bij een arts.

In maart lanceerden we een project in het district Mong Russey met het oog op de aanpassing van dit vereenvoudigde zorgmodel naar de situatie op het platteland. Naast screenings in door verpleegkundigen geleide gezondheidscentra werden hepatitis C-patiënten vanaf oktober ook actief opgespoord in de dorpen van het district. In de laatste drie maanden van het jaar testte het team zo meer dan 12.700 dorpelingen.

Sinds 2015 ontwikkelen we interventiemodellen om malaria te helpen bestrijden in Preah Vihear en Stun Treng, twee Noord-Cambodjaanse gebieden waar multiresistente vormen van de ziekte voorkomen. In 2018 leidden we het allereerste proefprogramma met uiterst gevoelige snelle diagnostische tests. We gingen aan het werk in meer districten en de gezondheidsautoriteiten namen een van onze interventiemodellen aan.