Sociale media

Open the menu

Onze hepatitis C-aanpak in Cambodia: we kunnen ons (succesvol!) pilootproject overdragen aan het ministerie van Volksgezondheid

Van 2016 tot 2021 werkten onze teams hand in hand met het Cambodjaanse ministerie van Volksgezondheid om hepatitis C in het land te bestrijden. Het doel van deze samenwerking? In het hele land een grootschalig zorgprogramma voor screening en behandeling van hepatitis C-patiënten opzetten.

échantillon hépatite C Phnom Penh
Een medewerker brengt bloedstalen naar het laboratorium voor onderzoek, in Phnom Penh © Todd Brown, 2017 

Veelbelovende resultaten voor hepatitis C-zorgmodel

De resultaten zijn meer dan veelbelovend: in 5 jaar tijd zijn meer dan 19.000 patiënten behandeld. Eind vorig jaar hebben we het succesmodel overgedragen aan de Cambodjaanse gezondheidsautoriteiten. We willen nu datzelfde zorgprogramma toepassen in andere landen waar hepatitis C veel voorkomt, zoals Bangladesh, Pakistan en Mozambique.

Meer dan 19.000 patiënten behandeld en toegang tot zorg voor iedereen in Cambodia

Onze teams zijn erin geslaagd het zorgmodel te vereenvoudigen en vooral toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen. In vijf jaar tijd is AzG in staat geweest alle patiënten te behandelen die het nodig hadden, zowel in Phnom Penh als in meer afgelegen gebieden.

hépatite C cambodge
Ook in Battambang trekken we erop uit om mensen te informeren en te testen voor hepatitis C. © Simon Ming, 2019

Hepatitis C-zorg integreren in plaatselijke zorgstelsel is de sleutel

Door nauw samen te werken met de Cambodjaanse gezondheidsautoriteiten zijn we erin geslaagd de zorgactiviteiten te integreren in het plaatselijke gezondheidszorgstelsel. Dit maakt de continuïteit van de zorgactiviteiten en de behandeling van nog méér patiënten mogelijk.

Interessante vooruitzichten voor andere landen: Bangladesh, Pakistan en Mozambique

Door die integratie van hepatitis-C-zorg in het plaatselijke gezondheidszorgstelsel zijn we erin geslaagd om een therapeutisch succespercentage van 98% te bereiken. Het succes van deze samenwerking opent interessante perspectieven. Een aanpak die revolutionair kan blijken in andere landen die zwaar getroffen zijn door het hepatitis C-virus, zoals Bangladesh, Pakistan en Mozambique.

Samenwerken voor toegang tot betaalbare en duurzame financiering

Om meer patiënten in deze regio's te kunnen screenen en behandelen, hebben we een samenwerking aangegaan met DNDi (Drugs for Neglected Diseases initiative), FIND (Global Alliance for Diagnostics), en TAG (Treatment Action Group). Dit partnerschap zal de toegang tot betaalbare en duurzame financiering bevorderen én de toegang van patiënten tot een doeltreffende behandeling bevorderen.

 

Ik doe een gift