Sociale media

  • NL
Open the menu

Belgische tak AZG stopt hulpverlening in Sudan na tegenwerking overheid


De Sudanese overheid weigert systematisch de toegang tot conflictgebieden. Daarom kondigt de Belgische tak van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen aan dat zij zich gedwongen ziet met haar werk in het land te stoppen; zij kan niet langer de mensen die hulp het hardst nodig hebben bereiken.

El Sereif kamp in Sudan: 4.500 vluchtelingen hebben er tekort aan drinkwater
El Sereif kamp in Sudan: 4.500 vluchtelingen hebben er tekort aan drinkwater


Drie conflictgebieden

Artsen Zonder Grenzen België richtte zich op drie gebieden in Sudan waar honderdduizenden mensen op de vlucht zijn en hulp nodig hebben. Het wordt de organisatie echter onmogelijk gemaakt om er medische hulp te verlenen: de overheid weigert haar de toegang tot de Blauwe Nijlstaat, heeft sluiting van projecten in Oost-Darfur afgedwongen en wierp administratieve en andere hindernissen op in Zuid-Darfur.

Militaire operaties krijgen voorrang

'Een grimmig voorbeeld van de houding van de Sudanese regering ten opzichte van internationale humanitaire hulp in conflictgebieden: vorige week heeft een Sudanese straaljager gericht een ziekenhuis gebombardeerd, het ging om een ziekenhuis van een andere tak van Artsen Zonder Grenzen,' aldus Bart Janssens, operationeel directeur Artsen zonder Grenzen België. 'De overheid heeft vele manieren om ons de toegang tot bevolkingsgroepen te onthouden. Uit vergaderingen op hoog niveau die we hebben bijgewoond werd duidelijk dat humanitaire hulp in de Blauwe Nijlstaat en zuidelijke delen van Darfur beperkt en geblokkeerd zal blijven zolang militaire operaties voorrang hebben op humanitaire hulp.'

'We zijn in dialoog gegaan met de overheid, we hebben geprobeerd te onderhandelen via invloedrijke partners van de overheid, we hebben aandacht gevraagd via de pers, niets lijkt ook maar enige effect te sorteren,' vervolgt Bart Janssens. 'Onze ervaring is dat de Sudanese overheid juist meetings organiseert om internationale hulp te voorkomen, in plaats van dat mogelijk te maken. We hebben de in-en-in trieste conclusie moeten trekken dat we zoals de zaken er nu voor staan, niet in staat worden gesteld levensreddende noodhulp te bieden in drie van de belangrijkste conflictgebieden in Sudan terwijl hulp daar juist jammerlijk hard nodig is.'

6,9 miljoen mensen hulp nodig

Volgens cijfers van de VN sloegen het afgelopen jaar in Darfur rond de 400.000 mensen op de vlucht, zijn er door het hele land 2,3 miljoen vluchtelingen en hebben 6,9 miljoen mensen hulp nodig. Eerder werden de Nederlandse en Franse tak van Artsen Zonder Grenzen Sudan uitgezet in 2009, tegelijk met nog 11 andere internationale humanitaire organisaties. De Spaanse en Zwitserse tak zetten hun hulp in het land voort, de Franse tak heeft haar projecten echter tijdelijk opgeschort vanwege het bombardement op haar ziekenhuis in Frandala, Zuid-Kordofan.