Sociale media

  • NL
Open the menu

Wat doen we precies in België? Een overzicht van al onze projecten

Onze teams staan niet enkel in het buitenland slachtoffers bij van epidemieën, natuurrampen of conflicten. Het is misschien minder bekend, maar wist je dat we ook al jarenlang in België actief zijn? Wat doen we precies? Je vindt het in dit handige overzicht.

4 jaar geestelijke gezondheidszorg in de humanitair hub

Vier geleden richtten we samen met andere organisaties als Dokters van de Wereld en Ciré de humanitaire hub in Brussel op: een plek waar migranten en vluchtelingen de meest uiteenlopende zorg kunnen vinden. In de hub bieden we samen met onze partners medische zorgen, psychosociale hulp of distributie van kleren.

Artsen Zonder Grenzen neemt in de hub de geestelijke gezondheidszorg voor haar rekening. Mensen op de vlucht kunnen al vier jaar lang terecht bij onze psychologen en culturele bemiddelaars. Psychologe Nourit legt uit wat we doen.

Verschillende COVID-19-projecten om de Belgische respons te ondersteunen

Quasi sinds het begin van de uitbraak van COVID-19 in België, ondersteunen onze teams de Belgische respons. Momenteel bieden we in onze COVID-19-respons hulp aan mensen in kraakpanden, samen met Dokters van de Wereld en Samusocial. Een mobiel outreach team gaat langs in verschillende kraakpanden of informele verblijfplaatsen:

  • We testen vermoedelijke en bevestigde COVID-19-patiënten en volgen hen medisch op. 
  • Dit team biedt ook ondersteuning op het gebied van gezondheidspromotie, infectiepreventie en - controle, contactopsporing en screening en biedt psychologische ondersteuning.

Andere COVID-19-projecten in België konden we intussen afsluiten:

  • we ondersteunden ziekenhuizen in Antwerpen en Bergen met het installeren van goede maatregelen in infectiepreventie.
  • in woonzorgcentra gaven we training in infectiepreventie en boden we psychologische steun aan het personeel
  •  in Brussel we richtten we een isolatiecentrum op voor vermoedelijke en bevestigde COVID-19-patiënten onder de dakloze bevolking. Tijdens de tweede golf zouden we een gelijkaardig isolatiecentrum openen.
  • In juli 2021 lanceerden we het Mobivax-project: samen met partners Rode Kruis, Samusocial en Dokters van de Wereld vaccineerden we daklozen in Brussel, waar zij zich bevonden.