Sociale media

Open the menu

Zuidwest-Kameroen: Artsen Zonder Grenzen stopt met werken in Kumba en Mamfe

Artsen Zonder Grenzen neemt vandaag de moeilijke beslissing om onze projecten in Kumba en Mamfe, in Zuidwest-Kameroen, te sluiten. Deze beslissing volgt drie maanden na het eerdere besluit om onze activiteiten voor onbepaalde duur op te schorten.

Ambulance MSF à l'hôpital de Mamfe
Een van onze ambulances voor het ziekenhuis in Mamfe © Scott Hamilton

Vier collega’s opgepakt en vastgehouden voor het verlenen van medische hulp

Sinds december vorig jaar worden vier collega’s ten onrechte vastgehouden. De reden van hun aanhouding: hun betrokkenheid in humanitaire activiteiten in Zuidwest-Kameroen. Sindsdien hebben we ons onophoudelijk ingezet voor hun vrijlating. Twee collega’s werden intussen voorwaardelijk vrijgelaten, twee anderen zitten nog onder arrest. Alle vier staan zij op het punt om berecht te worden.

We blijven hard werken om onze collega’s vrij te krijgen

Een klein team zal in de regio achterblijven om voor hun vrijlating te blijven ijveren en om de om de dialoog met de autoriteiten voort te zetten, in een poging de omstandigheden te herstellen die ons in staat stellen onze activiteiten in een veilige omgeving uit te voeren.

Medische hulp bieden is geen misdaad

Wij hebben dit besluit genomen omdat wij onze teams niet onbeperkt kunnen handhaven zonder duidelijk zicht op wanneer wij onze activiteiten kunnen hervatten, noch op de waarschijnlijkheid dat onze medewerkers kunnen werken in omstandigheden waarin zij niet zullen worden vervolgd voor het verlenen van medische hulp aan mensen in nood.

We hopen zo snel mogelijk weer te kunnen werken

Artsen Zonder Grenzen zal overwegen om deze beslissing te herzien na het proces en op basis van onze uitwisselingen met de Kameroense regering. We blijven hopen dat we met de autoriteiten tot een vergelijk kunnen komen dat AZG in staat stelt het lokale gezondheidssysteem te ondersteunen en medische hulp te verlenen aan de plaatselijke bevolking.

Als internationale medische organisatie verleent AZG onpartijdige medische hulp aan iedere patiënt in nood, in overeenstemming met de medische ethiek en het internationaal humanitair recht.