Sociale media

Open the menu

UPDATE KAMEROEN: 2 medewerkers Artsen Zonder Grenzen voorlopig vrijgelaten uit de gevangenis in het zuidwesten

medewerkers AZG in Kameroen
AZG-medewerkers en gezondheidsvrijwilligers lopen door het dorp Enyenge - Het MSF-team, bestaande uit een noodhulpcoördinator, DMC-supervisor, communicatiemedewerker en gezondheidsvrijwilligers, faciliteert de choleravaccinatiecampagne in het dorp Enyenge. © Faith Toran, 17 februari 2022.

Op donderdag 19 mei zijn onze collega's Marguerite en Ashu voorlopig vrijgelaten uit de gevangenis van Buea in het zuidwesten van Kameroen. Ze werden op 27 december 2021 gearresteerd toen ze een gewonde patiënt per ambulance vervoerden in de regio, die geteisterd wordt door geweld tussen gewapende separatistische groeperingen en veiligheidstroepen van de regering. We zijn opgelucht dat ze vrijgelaten zijn en naar hun families zijn teruggekeerd.

We hopen dat hun vrijheid blijvend zal zijn en dat de lopende gerechtelijke procedures hen volledig zullen vrijpleiten van alle wandaden. We herhalen dat onze collega's te allen tijde de met de autoriteiten overeengekomen werk- en meldingsprocedures voor de overbrenging van deze patiënt op 26 december volgden.

2 andere collega's, die op 19 en 20 januari zijn gearresteerd, zitten nog steeds in hechtenis en we verwachten een soortgelijke oplossing. We zijn ook overtuigd van de wettigheid van de taken die zij voor onze organisatie verrichten.

Artsen Zonder Grenzen en al haar medewerkers laten zich leiden door de medische ethiek en de beginselen van onpartijdigheid, onafhankelijkheid en neutraliteit.

Wij waarderen de steun van allen die bijdroegen tot de vrijlating van onze collega's. Artsen Zonder Grenzen blijft beschikbaar om de dialoog met de autoriteiten verder te zetten om deze situatie zo spoedig mogelijk op te lossen, zodat onze medisch-humanitaire activiteiten kunnen worden hervat.