Sociale media

Open the menu

Onze noodhulp in Oekraïne gaat onverminderd verder. Dit is de stand van zaken op 5 mei

De medische noodhulp van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne gaat onverminderd verder. In totaal hebben meer dan 570 medewerkers in het land al 460 ton medisch materiaal gedoneerd aan ziekenhuizen. Onze teams runnen nu twee medische evacuatietreinen van het oosten naar Lviv en we hebben mobiele klinieken in de grootste, getroffen steden van het land. We blijven ook training en materiaal geven zodat de ziekenhuizen die dat nodig hebben, voorbereid blijven op hun patiënten. Hieronder bieden we je een overzicht van onze belangrijkste interventies, op 5 mei.

Meer dan 570 medewerkers van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne

In Oekraïne werkt Artsen Zonder Grenzen op dit moment met 170 internationale, en meer dan 400 Oekraïense werknemers. Anderen voegen zich elke dag bij onze teams. Zowel medisch personeel (chirurgen, artsen, verpleegkundigen, psychologen) als logistiek medewerkers en coördinatoren.

Meer dan 460 ton medische goederen naar Oekraïne

Sinds 24 februari stuurde Artsen Zonder Grenzen meer dan 460 ton medische en eerstehulpgoederen naar Oekraïne. Een groot deel hiervan is al naar ziekenhuizen en gezondheidscentra gestuurd of naar het Ministerie van Volksgezondheid om verder verspreid te worden naar de gebieden waar de nood het hoogst is.

420 mensen hebben we nu al geëvacueerd van het oosten naar het westen met onze medische trein.
420 mensen hebben we nu al geëvacueerd van het oosten naar het westen met onze medische trein. Een tweede trein - voor kritieke patiënten en zelfs intensieve zorg - staat nu ook op de rails. Ⓒ Faris Al-Jawad , 28 april 2022

420 patiënten geëvacueerd met de medische trein van Artsen Zonder Grenzen

In totaal hebben we sinds de start van onze (eerste) medische evacuatietrein nu al 420 mensen veilig naar Lviv gebracht. Onder hen ook 78 weeskinderen, traumapatiënten en ouderen.  

In deze trein zijn lagere niveau’s van medische zorg mogelijk. Dat zorgt ervoor dat we meer mensen kunnen meenemen (ongeveer 50 patiënten per rit), maar geen patiënten die hoge zorg vereisen.

Onze tweede, meer medisch uitgeruste trein staat op sporen

Onze teams beschikken nu ook over een tweede trein om kritieke patiënten te evacueren.

In deze trein zijn hogere niveau’s van zorg mogelijk.

 • 3 tot 4 patiënten op intensieve zorg kunnen worden meegenomen
 • 26 kritieke patiënten kunnen worden meegenomen
 • Ook is er op deze trein plek voor minder kritieke patiënten en familieleden of verzorgers

Onze verdere medische hulp in heel Oekraïne

We kunnen onze medische hulp in heel Oekraïne verderzetten. Hieronder een kort overzicht van onze activiteiten in de belangrijkste steden in het land.

Kyiv

 • In Hostomel, in de buitenwijken van Kyiv, werkten onze teams samen met Oekraïense artsen om de medische zorg weer op gang te brengen. Mobiele klinieken, medische spoedconsulten en doorverwijzingen functioneren nu weer.
 • We volgen meer dan 1.000 patiënten met niet-overdraagbare ziekten op, voornamelijk ouderen en kwetsbare personen.
 • We runnen mobiele klinieken voor poliklinische consulten op plaatsen rond Kiev

Mykolaiv en Odessa

 • We leidden honderden artsen en verpleegkundigen op om patiënten te triëren op basis van de ernst van hun verwondingen, in geval van een massale toestroom van gewonden.
 • We schonken medische voorraden aan ziekenhuizen die zich voorbereiden op de opvang van gewonden.

Kharkiv

 • In Kharkiv runnen we mobiele klinieken voor duizenden mensen die schuilen in metrostations. Onze teams voerden er meer dan 1000 consulten uit.
 • Daarnaast installeerden we 5 waterfilters in stations en zijn we van plan er nog meer te installeren om schoon water te garanderen voor mensen die in de stations schuilen.

Zhytomyr

 • We kunnen geleidelijk aan het accent weer leggen op de hervatting van onze vroegere tuberculosezorg.
 • In en rond Zhytomyr doneerden we medische voorraden en in 9 ziekenhuizen gaven we massaslachtoffertraining.

Zaporizja

 • in Zaporizja bieden we hulp aan mensen die aankomen uit Marioepol en andere gebieden waar hevig gevochten wordt.
 • Onze teams runnen mobiele klinieken in de belangrijkste opvangcentra. We geven medische consulten, delen medicijnen uit aan mensen met chronische ziekten en verwijzen ernstig zieke patiënten door naar ziekenhuizen in de buurt
 • We doneerden ook medische voorraden en gaven training aan het personeel van het belangrijkste referentieziekenhuis in Zaporizjzja over massaslachtoffers.