Sociale media

Open the menu

Libanon: Artsen Zonder Grenzen verleent humanitaire hulp na de explosie in Beiroet

AZG-teams in Libanon begonnen meteen hulp te bieden aan de inwoners van Beiroet na de enorme explosie op dinsdag 4 augustus 2020 in de Libanese hoofdstad. Eerst en vooral doneerden we eerstehulpkits aan lokale hulporganisaties en de Libanese civiele bescherming, en op dit moment organiseren we ook een andere levering van medische apparatuur, gezichts- en operatiemaskers aan verschillende instellingen en gezondheidsorganisaties.

In overleg met humanitaire en gezondheidsactoren beoordeelt het AZG-personeel in Beiroet momenteel de medische behoeften in verschillende ziekenhuizen in de stad, om personeel of logistieke ondersteuning te bieden bij de zorg voor patiënten.

Sinds dinsdagavond 4 augustus ging het personeel van Artsen Zonder Grenzen spontaan naar gezondheidsinstellingen om ziekenhuizen hun hulp aan te bieden. In de eerste 12 uur na de explosie stroomden namelijk 5.000 gewonden de ziekenhuizen binnen.

Hôpital endommagé à Beyrouth

Follow-up op lange termijn en psychologische ondersteuning

Artsen Zonder Grenzen opende ook haar ziekenhuis in Bar Elias, ten oosten van Beiroet. Daar kunnen we langdurige medische follow-up bieden aan patiënten die zijn doorverwezen na een operatie in een ander ziekenhuis. Ten slotte wordt psychologische en materiële ondersteuning georganiseerd om gewonden en mensen wiens huis vernield werd door de explosie, te hulp te komen.

Bâtiment en ruines après l'explosion

Een reeds verzwakt gezondheidssysteem

Zelfs vóór de explosie leed het Libanese volksgezondheidssysteem al onder de gevolgen van een ernstige economische crisis, die in de context van de Covid-19-pandemie, de gezondheidsstructuren onder druk zette en leidde tot een snelle toename van armoede onder de bevolking. Mensen ter plaatse hadden al te kampen met dagelijkse stroomstoringen en problemen met de drinkwatervoorziening.