Sociale media

Open the menu

Haïti: aanval op AZG-ambulance dwingt tot opschorting van activiteiten in noodcentrum Port-au-Prince

Bij het verlaten van het noodcentrum van AZG in Turgeau hield een groep gewapende personen een ambulance van AZG tegen. Ze dwongen de patiënt naar buiten te komen en schoten hem verschillende keren in het lichaam alvorens te vluchten. Daarom zullen wij de activiteiten in het noodcentrum van Turgeau opschorten en het centrum zal voor onbepaalde tijd gesloten blijven. 

Op dinsdag 12 december om 16.00 uur werd een zwaargewonde man opgenomen in de AZG- Spoedpost in Turgeau, een wijk in de buurt van het centrum van Port-au-Prince. De patiënt verkeerde in kritieke toestand en het medisch team besloot hem over te brengen naar een ziekenhuis met gespecialiseerde zorg. 

Rond 17.30 uur verliet een konvooi van twee ambulances de instelling voor een gezamenlijke doorverwijzing. Op enkele meters van de AZG-spoedpost doken een tiental gewapende individuen op uit een steegje en blokkeerden het konvooi, sloegen op de motorkap van het voorste voertuig en schoten in de lucht, alvorens de binnenkant van het voertuig te inspecteren. Daarna gaven ze de tweede ambulance opdracht om achteruit te rijden terwijl ze de patiënt uit de eerste ambulance haalden, hem in elkaar sloegen en meerdere keren van dichtbij beschoten voordat ze vluchtten.  

"Om onze missie te kunnen uitvoeren, hebben onze teams een minimum aan veiligheid nodig. We kunnen niet werken als de integriteit van onze medische instellingen wordt bedreigd door inbraak of elke vorm van misbruik", zegt Benoît Vasseur, hoofd van het project van AZG. "AZG blijft een van de laatste internationale organisaties die gezondheidszorg biedt in de Haïtiaanse hoofdstad en kan niet aanvaarden dat haar ambulances gewelddadig worden aangevallen en patiënten op straat worden neergeschoten. Om te kunnen werken, moet AZG kunnen rekenen op respect en bescherming van haar medische instellingen, personeel en patiënten", voegde hij eraan toe. 

"We zijn getuige van de ontzetting en woede van de Haïtiaanse bevolking, die dagelijks wordt blootgesteld aan daden van ongekende wreedheid, waarvan we met eigen ogen getuige zijn. Of het nu gaat om verkrachting, marteling, poging tot moord of een van de andere misstanden waar de bevolking onder lijdt, onze programma's zijn er om hen te helpen. 

Om de oorzaken van deze aanval te analyseren en de veiligheidsrisico's voor de organisatie en haar activiteiten opnieuw te evalueren, betreurt AZG het om haar activiteiten in het noodcentrum van Turgeau op te schorten, dat voor onbepaalde tijd gesloten zal blijven. 

Artsen Zonder Grenzen blijft gratis medische zorg van hoge kwaliteit bieden in zijn andere centra in de agglomeratie: het ziekenhuis Cité Soleil, het ziekenhuis voor trauma's en brandwonden in Tabarre en de Pran Men M-kliniek in Delmas 33, waar gevallen van seksueel geweld op basis van geslacht worden behandeld. Onze mobiele klinieken zullen ook doorgaan met hun reguliere interventies in verschillende sectoren van de hoofdstad en in kampen voor ontheemden. Op het zuidelijke schiereiland zal onze kraamafdeling in Port-à-Piment zwangere vrouwen blijven verwelkomen, die in steeds grotere getale komen bevallen.