Sociale media

Open the menu

Dramatische gezondheidssituatie in Haïti: uitbraak van cholera, chronisch geweld en brandstoftekort

Haïti gaat al jaren door een diepe economische en politieke crisis. Vooral in en rond hoofdstad Port-au-Prince is de gezondheidssituatie en de humanitaire situatie rampzalig. De stad is in de greep van chronisch geweld, er heerst een brandstoftekort en sinds enkele weken is – na 3 jaar afwezigheid – nu ook opnieuw cholera uitgebroken.

"Vorige week ontvingen we in ons ziekenhuis in Cité Soleil in Drouillard een zwangere vrouw die een spoedkeizersnede nodig had. We probeerden haar over te brengen naar een andere medische faciliteit die haar kon verzorgen, maar ze stierf," zegt dokter Luxamilda Jean-Louis van Artsen Zonder Grenzen. "Of het nu gaat om onveiligheid op de wegen of niet functionerende gezondheidsstructuren, dit soort gebeurtenissen maken we dagelijks mee in Port-au-Prince. En de situatie kan van dag tot dag, zelfs van uur tot uur, veranderen."

Haïti CTC Turgeau - Een verpleegster raadpleegt de moeder van een kind dat aan cholera lijdt in het cholerabehandelingscentrum (CTC) dat in het noodcentrum van AzG in Turgeau is geïnstalleerd. MSF heeft sinds de opleving van de cholera begin oktober ongeveer 150 personeelsleden aangenomen om het toenemende aantal zieke patiënten op te vangen.
In ons choleracentrum in Turgeau- Een verpleegkundige op consult met de moeder van een kind dat aan cholera lijdt. AZG heeft sinds de opleving van cholera begin oktober ongeveer 150 personeelsleden aangenomen om het toenemende aantal zieke patiënten op te vangen. © Alexandre Michel, 7 oktober

Verlamming van de gezondheidszorg

De overgrote meerderheid van de ziekenhuizen die voor hun werking afhankelijk zijn van generatoren die brandstof nodig hebben worden al enkele dagen gedwongen hun diensten te verminderen en dreigen hun deuren te moeten sluiten als gevolg van de tekorten. "We worden geconfronteerd met dezelfde situatie als andere ziekenhuizen in Port-au-Prince, we zullen onze medische faciliteiten niet langer dan een paar weken kunnen openhouden als we geen toegang hebben tot brandstof. Bovendien is medisch materiaal, dat we ook nodig hebben om choleragevallen te blijven behandelen en de bevolking te verzorgen, momenteel geblokkeerd in de haven", verklaart Mumuza Muhindo, die de projecten van AZG in Haïti coördineert. ​

Nieuwe uitbraak van cholera ​

De nieuwe uitbraak van cholera, officieel bevestigd op 2 oktober, baart ook de teams van Artsen zonder Grenzen zorgen. De organisatie ontvangt sinds vorige week dagelijks ongeveer 100 vermoedelijke patiënten in de vier behandelcentra die zijn opgezet in de wijken Turgeau, Drouillard in Cité Soleil, Champ de Mars en Carrefour; met een totale capaciteit van 205 bedden.

"Onveilig water is een van de belangrijkste vectoren voor de verspreiding van cholera, dus de gevolgen van een gebrek aan veilig drinkwater in deze context van opleving van de ziekte zijn rampzalig. Zonder veilig water, behandeling en goed afvalbeheer is het risico van een uitbraak van de ziekte zeer groot en moet deze dringend worden aangepakt", aldus Auguste Ngantsélé, medisch coördinator van AZG in Haïti. ​

Haïti CTC Cité Soleil - MSF-verpleegster zorgt ervoor dat de patiënten in de tent een rehydratatiebehandeling krijgen om de patiënt met ernstige diarree en braken gehydrateerd te houden.
Vanuit ons choleracetrum in Cité Soleil- een verpleegkundige bereidt de rehydratatiebehandeling voor om een patiënt met ernstige diarree en braken gehydrateerd te houden. © Alexandre Marcou, 3 oktober 2022

medische routine-activiteiten worden steeds moeilijker

Naast de toegang tot water en de oprichting van zorgstructuren moet de bevolking ook toegang krijgen tot de gezondheidsstructuren. Toegang tot gezondheidszorg is een constante uitdaging in de Haïtiaanse hoofdstad, en het is vaak erg moeilijk om naar een gezondheidszorginstelling te gaan die aangepast is aan de behoeften van de patiënt. Dat is een realiteit waarmee AZG elke dag geconfronteerd wordt bij zijn routineactiviteiten, of het nu gaat om de zorg voor traumapatiënten, brandwondenslachtoffers, levensbedreigende noodsituaties of overlevenden van seksueel geweld.

Artsen Zonder Grenzen breidt zijn activiteiten verder uit

De afgelopen dagen heeft AZG zijn activiteiten verder uitgebreid door de chirurgische capaciteit van sommige van zijn projecten te versterken en door een reactie op cholera uit te voeren die gericht is op behandeling, maar ook op preventie van nieuwe besmettingen.