Sociale media

Open the menu

Artsen Zonder Grenzen zet haar operaties in Oekraïne verder

Sinds de escalatie van het geweld in Oekraïne in februari 2022, zijn de Artsen Zonder Grenzen teams medische bijstand blijven verlenen aan de bevolking, waarbij we onze interventies voortdurend innoveren en aanpassen aan de bestaande behoeften.

WAAR ZIJN de AZG-TEAMS AANWEZIG?

Carte de l'Ukraine
Regio's waar Artsen Zonder Grenzen werkzaam is © AZG/Jorge Montoya

WAT HEEFT Artsen zonder Grenzen TOT NU TOE gedaan IN HET VELD?

Steun voor medische infrastructuur

  • 800 ton medicijnen, medische en humanitaire apparatuur werden geleverd aan gezondheidscentra en ziekenhuizen.
  • Opleiding van honderden artsen en verpleegkundigen om te kunnen reageren op de massale opnames en behandeling van oorlogsslachtoffers.
  • Ondersteuning van ziekenhuizen in de buurt van de frontlinie door extra generatoren en zonnepanelen te leveren om stroomonderbrekingen op te vangen.
  • Fysiotherapiediensten voor oorlogsgewonden die het risico lopen langdurige mobiliteitsproblemen te ontwikkelen. Er zijn ongeveer 300 bedden voor hen bestemd.

Zorg voor ontheemden

We hebben verschillende mobiele klinieken opgezet voor; medisch advies, monitoring van chronische ziekten (hypertensie, astma, diabetes, hartziekten, epilepsie), zorg voor overlevenden van seksueel geweld, psychologische zorg en de distributie van medicijnen.

Continuïteit van de geestelijke gezondheidszorg

We deden meer dan 10.000 medische consultaties en gaven psychologische eerste hulp aan mensen die door de gevechten zijn ontheemd.

Daarnaast organiseerden we epleidingen in geestelijke gezondheid voor het personeel van het callcenter van het ministerie.

Vervoer van patiënten met de medische trein

Evacuatie van 2.774 patiënten en 78 weeskinderen uit ziekenhuizen in de buurt van het conflict door twee medische treinen. Dit werd ontwikkeld door AZG in samenwerking met de Oekraïense spoorwegen.

3 zorgverleners met patient op de medische trein
Het AZG-team aan boord van de medische trein, bespreekt de toestand van een oorlogsgewonde patiënt , mei 2022 © Andrii Ovod