Sociale media

Open the menu

Maak kennis met een logistieke collega: Elvina

Je ervaring en je expertise in het managen van multidisciplinaire technische teams en je vaardigheden in het begrijpen van de noden van medische collega’s zullen van pas komen.
Alex Yallop / AZG

Elvina Motard

  • Werkte gedurende 5 jaar als robotica-ingenieur en technische projectleider.
  • Begon bij Artsen Zonder Grenzen in 2012. Haar eerste missie als manager van zorgvoorzieningen was in Tabarre, Haïti. Daarna ondersteunde ze meerdere projecten in onder andere Afghanistan, Centraal Afrikaanse Republiek, Pakistan, Filipijnen en Guinée.
  • Ze werkt nu op het hoofdkantoor in Brussel als technisch teamleider en adviseur voor managers van zorgvoorzieningen in de logistieke afdeling.

Werken voor artsen zonder grenzen

Vaak hebben mensen een vertekend beeld van werken voor Artsen Zonder Grenzen. Ja, de job vereist veel toewijding en dat kan een uitdaging zijn, maar Artsen Zonder Grenzen biedt je alle nodige ondersteuning om je werk goed te doen. Je zal bovendien zien dat je meer terugkrijgt dan je geeft!

heb je ADVies voor toekomstige collega’s?

Een ziekenhuis beheren in de landen waar we werken, is een uitdaging. Je ervaring en je expertise in het managen van multidisciplinaire technische teams en je vaardigheden in het begrijpen van de noden van de medische collega’s zullen van pas komen. Een goede analytische geest zal je helpen om het overzicht te bewaren en te plannen.

Mijn grootste advies voor toekomstige collega’s is om altijd ruimdenkend te blijven en te beginnen zonder vaststaande verwachtingen. Je zal je ervaring en expertise moeten toepassen in een andere context dan  je gewend bent, in een sneller tempo en met mensen met een andere cultuur. Dat is een uitdaging maar tegelijkertijd buitengewoon verrijkend.

Wanneer je beslissingen moet nemen, is het belangrijk om altijd de volledige omvang en termijn van het project in gedachten te houden: je zult alleen in jouw omlijnde taak ‘slagen’ gedurende de (soms korte) duur van je missie. Er zijn dingen die je tijdens je missie niet kunt voltooien. Daarom is het belangrijk om te beseffen dat het plaveien van de weg voor de mensen die het project na je voortzetten, al een grote prestatie op zich is!

De belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt, zijn nieuwsgierigheid en empathie. Je moet begrijpen waar je bent en denken aan de patiënten voor wie je werkt, vooraleer je begint met uitvoeren. Neem de tijd, zet een stap terug om het overzicht te bewaren. Bij Artsen Zonder Grenzen is elke context anders en je moet je oplossingen en manier van werken telkens aanpassen.

wat zijn de uitdagingen op het terrein?

Je zal sneller tastbare resultaten halen dan in de privésector. Dat creëert echter ook een uitdaging: je moet een hoog tempo kunnen aanhouden en tegelijkertijd plannen op lange termijn zodat je niet verdwaalt in de dagdagelijkse taken. Het duurt bovendien langer voor leveringen aankomen, dus nogmaals, een goede planning is een must!

Je moet naar je team van nationale medewerkers luisteren omdat zij de geschiedenis van het project kennen. Je moet alternatieve oplossingen aanreiken en de nodige vaardigheden in je team ontwikkelen om een kwalitatieve werkomgeving op te bouwen. 

Natuurlijk vereist het werken in moeilijke contexten ook veel veiligheidsregels. Op het terrein vertegenwoordig je Artsen Zonder Grenzen dag en nacht. Je moet je dus aanpassen aan de regels die er zijn voor je eigen welzijn en voor de organisatie. Neem de tijd om de mechanismen te begrijpen die Artsen Zonder Grenzen toepast, vooral in conflictzones en om de waarden van het charter, die je onderschreven hebt, in praktijk toe te passen.

TOt besluit

Vertrekken met Artsen Zonder Grenzen vereist professionele vaardigheden en een nieuwsgierige en avontuurlijke geest. Je moet bereid zijn om je aan te passen aan verschillende contexten en culturen en je skills toe te passen in nieuwe settings. Het is niet altijd de makkelijkste job, maar als je met de juiste ingesteldheid komt, wordt het sowieso een zeer interessante en lonende ervaring. Ja, het vergt veel van je, maar je krijgt zoveel meer terug. Uiteindelijk zal het ook je leven veranderen!

Terug naar het profiel van manager van gezondheidsvoorzieningen