Sociale media

Open the menu

Wij blijven werken in Afghanistan: steun onze teams ter plaatse

https://donate.msf-azg.be/b?cid=117&lang=nl_BE

De situatie in Afghanistan blijft uiterst kritiek: sinds mei zijn duizenden mensen gedood of gewond. De gevechten zijn intussen grotendeels gestaakt, maar de patiënten blijven binnenstromen - de meeste mensen die zorg nodig hebben durven nu pas naar buiten te komen.

Ondertussen heeft het Afghaanse gezondheidssysteem zware klappen gekregen: weinig ziekenhuizen zijn nog functioneel, medische voorraden zijn fors geslonken en ook het beschikbaar medisch personeel baart ernstige zorgen. Zeer weinig gezondheidsvoorzieningen zijn nog (op volle kracht) open om de slachtoffers van de gevechten - maar ook andere patiënten - te kunnen behandelen.

Ik doe een gift voor Afghanistan

Doe een gift en steun de Afghaanse bevolking

Artsen Zonder Grenzen blijft levensreddende hulp verlenen aan de Afghaanse bevolking in 5 steden: Kunduz, Herat, Kandahar, Khost en Lashkar Gah. Met jouw gift geef je de Afghaanse bevolking gratis gezondheidszorg. Samen helpen we ondervoede kinderen, chronisch zieken, slachtoffers van de gevechten, verkeersslachtoffers en zwangere vrouwen met hun veilige bevalling.

Zoveel mogelijk vrouwen en kinderen helpen

"Veel ziekenhuizen zijn gesloten of te duur, er is een tekort aan medicijnen, maar ondanks deze uitdagingen zijn we vastbesloten! We zullen ons medisch werk hier zo lang mogelijk voortzetten. Zoveel mogelijk moeders en kinderen helpen, dat is wat we zullen blijven doen", zegt een van onze dokters in het ziekenhuis van Khost.

We bieden essentiële hulp in 5 steden

Onze teams bieden al jaren medische hulp aan de bevolking in Afghanistan. Momenteel runnen we 5 projecten in 5 verschillende steden. In al onze projecten bleven we tijdens en na de gevechten patiënten opvangen en hen de reguliere zorg geven die ze nodig hadden. Op veel van die plaatsen, waren onze ziekenhuizen of centra de enige die nog functioneel waren (en zijn) in de hele regio.

afghnistan

  • Het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah ligt momenteel overvol. Alle diensten zijn volzet, onze dokters werken er de klok rond om alle patiënten - gewonden, maar ook andere patiënten - te kunnen behandelen. Op één dag tijd ontvangen we soms tot 800 patiënten op onze spoeddienst.
  • In Kunduz hebben we een nieuw traumacentrum geopend. Naast slachtoffers van de gevechten behandelen we er vooral verkeersslachtoffers.
  • Onze materniteit in Khost blijft op volle capaciteit draaien. Om meer zwangere vrouwen te kunnen bedienen, staan we er nu ook ongecompliceerde bevallingen bij. We zetten er ongeveer 50 kinderen per dag veilig ter wereld.
  • In Herat runnen we een COVID-19-centrum, een therapeutisch voedingscentrum en ambulante zorg voor niet-verdraagbare ziekten. Vooral in ons voedingscentrum zien we de laatste weken een markante stijging in het aantal ondervoede patiënten.
  • Onze tuberculosezorg in Kandahar blijft draaien. We runnen er ook een kliniek in een kamp voor ontheemden. Daar focussen we ons vooral op kinderen onder de vijf jaar.