Sociale media

Open the menu

De humanitaire bevoorradingsketen bij Artsen Zonder Grenzen

Wist je dat Artsen Zonder Grenzen een eigen humanitaire bevoorradingsketen en een eigen aankoopcentrale heeft? Terwijl andere organisaties externe partners inschakelen voor de levering en distributie van hulpgoederen, kan Artsen Zonder Grenzen rekenen op een onafhankelijke en verticaal geïntegreerde bevoorradingsketen. Zo kunnen we medische hulp bieden waar nodig en vlotter inspelen op de behoeften van patiënten wereldwijd. Meer dan 1.500 bevoorradingsmedewerkers stellen alles in het werk om medische hulp op de juiste locaties te krijgen, voor een aanvaardbare prijs.

In vier logistieke centra van AZG in Europa en Oost-Afrika worden goederen, voertuigen, stroomvoorzieningen, waterzuiveringsinstallaties, geneesmiddelen en voedingssupplementen aangekocht, getest, opgeslagen en verpakt. We houden ook een noodvoorraad bij in Centraal-Amerika en Oost-Azië. In België wordt de voorraad beheerd door MSF Supply. 

AAN DE SLAG ALS BEVOORRADINGSMEDEWERKER VOOR Artsen Zonder Grenzen

Onze bevoorradingsmedewerkers zijn de drijvende kracht achter het bevoorradingsproces. Zij zien erop toe dat de geneesmiddelen en het materiaal op tijd hun bestemming bereiken. Artsen Zonder Grenzen is permanent op zoek naar gekwalificeerde supply chain medewerkers. Het rekruteringsteam werkt daarom met spontane sollicitaties. Indien je – na een selectieproces gebaseerd op je competenties – wordt aangenomen, kom je in een database van beschikbare hulpverleners terecht. Zodra er in een project een geschikte positie vrij is, sturen we je op missie.

De bevoorrading van onze projecten vereist specifieke vaardigheden, met betrekking tot:

  • De aard van de goederen – we leveren voornamelijk medicatie en specifiek niet-medisch materiaal dat bijzondere omstandigheden vereist (gecontroleerde temperatuur) doorheen de hele bevoorradingsketen, om de kwaliteit voor de begunstigden te kunnen waarborgen.
  • De diversiteit van de bevoorrading, op lokaal, regionaal of internationaal vlak.

We hebben dus de volgende profielen nodig:

Voor meer nieuws, word lid van onze Linkedin group Supply chain in MSF.

maak kennis met onze supply collega's

Voorraden lossen uit een Artsen Zonder Grenzen-vliegtuig op een geïmproviseerde landingsbaan, samenwerken met de apotheekmanager of het medische team om maanden op voorhand de behoeften aan medische middelen te voorspellen … Het werk van een Supply Manager gaat heel ver en is van cruciaal belang voor het hele team.

Johanna Linder, Supply chain manager sinds 2011,  geeft meer uitleg over de bevoorradingsketen in noodsituaties en langere termijnprojecten in deze podcast. (in het Engels)

Procurement manager Ezster werkt vanuit Beirut, Lebanon en is verantwoordelijk voor de aankoop van alle medische en niet-medische goederen nodig voor de projecten in die regio.

Henri is Supply Manager in Guinee en deelt zijn verhaal over een geslaagde vaccinatiecampagne tegen mazelen, opgezet door het ministerie voor Volksgezondheid en Artsen Zonder Grenzen in de prefectuur Kouroussa, een 600-tal kilometer van Conakry in Guinee.

Anna uit Oekraïne, Mati uit Pakistan en Safi uit Afghanistan zijn drie bevoorradingsspecialisten voor Artsen Zonder Grenzen, elk in hun eigen land. Lees hun verhaal.