Sociale media

Open the menu

Steeds onderweg: vandaag is internationale migrantendag

Vandaag, 18 december, is het Internationale Migrantendag.

Een dag waarop eigenlijk niks te vieren valt.

Miljoenen mensen zijn, in een laatste, wanhopige poging om te overleven, hun thuisland ontvlucht in de hoop op een betere toekomst. Zij hebben alles achtergelaten wat hen dierbaar is: hun huis, hun familie, hun volledige hebben en houden.

Onderweg naar veiligheid raken ze verstrikt in een cyclus van onveiligheid, geweld en uitbuiting waar maar geen einde aan lijkt te komen. Velen van hen blijven onderweg.

In Amerika, Europa, Afrika en Azië gaan sommigen hun droom veerkrachtig achterna, andere leven in een eeuwigdurende nachtmerrie. Vijf verschillende foto’s, vijf verschillende verhalen.

Mexico: een migratiebeleid dat doodt

Un homme et son enfant cherchent à sauter dans un train en direction de la frontière américaine. Comme eux, un demi-million de personnes, majoritairement du Honduras, Guatemala et El Salvador traversent le Mexique chaque année malgré les risques posés par les groupes criminels qu’ils rencontrent sur le chemin.
Een man en zijn kind proberen op een trein naar de Amerikaanse grens te springen. Ze zijn niet de enigen. Elk jaar steken een half miljoen inwoners uit vooral Honduras, Guatemala en El Salvador de Mexicaanse grens over, ondanks de risico’s om onderweg in de handen te vallen van criminele bendes. ©  Christina Simons. December 2018.

Leven in angst als rohingya

Femme rohingya
Sawkina is 27 en een van de bijna 100.000 Rohingya die hun toevlucht zochten in Maleisië. Hoewel ze in Maleisië geboren werd en er haar hele leven woonde, beschikt ze niet over de Maleise nationaliteit. Als gescheiden vrouw in een behoudsgezinde samenleving moeten zij en haar dertienjarige dochter met weinig zien rond te komen. ©  Arnaud Finistre. April 2019.

la dolce vita in italië?

Des centaines de migrants et de réfugiés vivent dans des conditions difficiles dans les quatre bâtiments de l’ancien Village Olympique de Turin. Ils viennent dans leur majorité du Mali, Nigéria, Ghana et Somalie.
Honderden migranten en vluchtelingen leven in moeilijke omstandigheden in vier gebouwen van het voormalig olympisch dorp in Turijn. De meeste komen uit Mali, Nigeria, Ghana en Somalië.  ©  Giuseppe La Rosa. Maart 2019.

welkom in de hel van libië

Hommes enfermés en Libye
De Libische overheid houdt tussen de 5.000 en 6.000 migranten en vluchtelingen vast in penibele omstandigheden in detentiekampen. En dat terwijl grote delen van het land worden verscheurd door gewelddadige conflicten. ©  Jérôme Tubiana. Juin 2019.

gered op zee... en amper 4 dagen oud

Bébé sauvé à bord de l'Ocean Viking
Dit meisje was amper vier dagen oud toen ze samen met haar moeder en broer werd gered van een houten bootje in het midden van de Middellandse Zee. Zij reisden met een groep van 182 mensen die ons zoek- en reddingsschip de Ocean Viking in september op twee dagen tijd redde. ©  Hannah Wallace Bowman. September 2019.