Sociale media

Open the menu

Soedan: het ziekenhuis dat AZG ondersteunt in El Geneina, West-Darfur, is geplunderd

In El Geneina de hoofdstad van West-Darfur, is het El Geneina Teaching Hospital rechtstreeks getroffen door gevechten. Bij een gewelddadige inval in de afgelopen dagen zijn delen van het ziekenhuis geplunderd. Dit is het belangrijkste ziekenhuis in de deelstaat en wordt door Artsen Zonder Grenzen (AZG) ondersteund. 

Er zijn nieuwsberichten uit El Geneina over grootschalige plunderingen en vernielingen, het in brand steken van eigendommen, waaronder de centrale markt en verzamelplaatsen en kampen waar ontheemde mensen verblijven.  

Sylvain Perron, plaatsvervangend operationeel directeur van AZG voor Soedan, heeft de volgende verklaring afgelegd: 

"Het is totaal onaanvaardbaar dat het El Geneina Teaching Hospital en andere faciliteiten worden aangevallen, geplunderd en zonder personeel en voorraden komen te zitten. We maken ons grote zorgen over de veiligheid van het gezondheidspersoneel en onze teams in West-Darfur. Veel mensen zitten gevangen te midden van dit dodelijke geweld. Ze zijn bang om hun veiligheid en leven te riskeren om de schaarse gezondheidsvoorzieningen te bereiken die nog open zijn en functioneren.

AZG verleent al jaren medische hulp aan alle gemeenschappen in West-Darfur die vaak door geweld zijn getroffen en die anders geen toegang hebben tot gezondheidszorg.  
In het El Geneina Teaching Hospital beheerde AZG de afdelingen pediatrie en voedingsopname, infectiepreventie en water- en sanitaire voorzieningen. In de loop van de jaren zijn we getuige geweest van een gestage stroom patiënten die niet alleen uit de stad El Geneina en de dichtstbijzijnde kampen voor ontheemde gezinnen kwamen, maar uit heel West-Darfur.  

De huidige gevechten hebben ons gedwongen bijna al onze activiteiten in West-Darfur stop te zetten. Onze teams konden het ziekenhuis niet bereiken en konden al evenmin mobiele kliniekactiviteiten uitvoeren in de nomadengemeenschappen van Galala, Mogshasha, Wadi Rati en Gelchek. Tot nu toe hebben wij onze dienstverlening in het ziekenhuis van Kreinik kunnen voortzetten, maar stelden we vast dat het aantal patiënten dat van buiten de stad komt, afneemt.  

We maken ons grote zorgen over de gevolgen van dit geweld voor de mensen die in voorgaande jaren al stromen van geweld hebben meegemaakt, waardoor ze niet de medische zorg kunnen krijgen die ze zo hard nodig hebben. De humanitaire en medische nood is enorm.

Onze teams in West-Darfur volgen de situatie op de voet om ervoor te zorgen dat we veilig de hoognodige medische zorg en humanitaire hulp kunnen blijven bieden. We staan klaar om onze respons op te schalen om aan de groeiende behoeften te voldoen. Hiervoor moeten we de veiligheid en beveiliging van al onze medewerkers en patiënten kunnen garanderen.   

Wij eisen dat alle gezondheidsvoorzieningen, waaronder ziekenhuizen, klinieken, opslagplaatsen en ambulances, en hun personeel door alle partijen in het conflict worden gerespecteerd en beschermd. Wij herhalen onze oproepen aan alle partijen in het conflict om burgergebieden te vermijden en burgerlevens te sparen. 
Wij doen een dringend oproep aan alle partijen in het conflict om de aanvallen op medische voorzieningen onmiddellijk te staken en ervoor te zorgen dat patiënten de medische zorg kunnen krijgen die zij zo hard nodig hebben." 

Voorzieningen die gesteund worden door AZG blijven medische zorg verlenen in Soedan, in Kreinik, West-Darfur, in Rokero, Centraal-Darfur, in Um Rakuba en Tinedba, Gedaref-staat en in Damazin, Blauwe-Nijl-staat. In El Fasher, in de deelstaat Noord-Darfur, blijft het ziekenhuis, dat gesteund wordt door AZG, grote aantallen gewonden opvangen. De teams werken de klok rond om de gewonden te behandelen.

410 mensen zijn tot nu toe voor behandeling naar het ziekenhuis gekomen, de enige operationele gezondheidsfaciliteit in de stad, waarva, 55 mensen overleden. Onze verblijfplaats en magazijn in Nyala zijn geplunderd, waardoor wij alle activiteiten in Zuid-Darfur moesten staken.