Sociale media

Open the menu

Soedan: "Een rampzalige situatie, patiënten worden behandeld op de vloer in de gangen"

Update 21 april

Het ziekenhuis dat Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in El Fasher is een van de enige ziekenhuizen in Noord-Darfur dat nog operatief is. Sinds de gewapende gevechten uitbraken op 15 april in verschillende delen van het land, hebben medische teams 279 gewonde patiënten behandeld, waarvan 44 mensen overleden. "De situatie is rampzalig", vertelt projectcoördinator Cyrus Paye, hij getuigt:

“Er wordt momenteel zwaar gevochten in El Fasher en op dit moment horen we nog steeds schoten vanaf onze verblijfplaats. Het is erg onveilig door de beschietingen en er zijn veel burgerslachtoffers. 

In het ziekenhuis dat wij steunen, hebben we 279 gewonde patiënten opgevangen sinds het begin van de gevechten. Jammer genoeg zijn er 44 mensen overleden. De situatie is rampzalig. De meeste gewonden zijn burgers die geraakt werden door verdwaalde kogels en veel van hen zijn kinderen. Ze hebben breuken, schotwonden of granaatscherven in hun benen, buik of borst. Veel slachtoffers hebben bloedtransfusies nodig. Er zijn zodanig veel patiënten dat ze op de vloer in de gangen behandeld worden omdat er gewoonweg niet genoeg bedden zijn voor het enorme aantal gewonden.”

foto van mensen in ziekenhuis
Het ziekenhuis in El Fasher dat Artsen Zonder Grenzen ondersteunt in Soedan. April 2023 © Artsen Zonder Grenzen

“Tot afgelopen weekend had South Hospital geen chirurgische capaciteit. Het is een kraamkliniek die we vorig jaar begonnen te steunen om de hoge moedersterfte in de regio te verminderen. Sinds het begin van de gevechten hebben we het ziekenhuis heringericht om de gewonden te kunnen behandelen. 

Alle andere ziekenhuizen in de stad moesten hun deuren sluiten omdat ze dicht bij de gevechten lagen of omdat het personeel het ziekenhuis niet kon bereiken omwille van de intensiteit van het conflict. Chirurgen van die ziekenhuizen zijn naar het South Hospital gekomen en hebben een aantal chirurgische operaties kunnen uitvoeren, maar de medische voorraden raken snel op. Toen de gevechten ophielden op dinsdag, konden we het ziekenhuis bereiken om de voorraden aan te vullen. 

Als we niet meer voorraden naar Darfur kunnen krijgen en er zulke grote aantallen gewonden blijven binnenstromen, hebben we maar genoeg medische voorraden voor drie weken.”

“Momenteel ligt het leven in Soedan volledig stil. Alle luchthavens in het hele land zijn gesloten sinds het begin van de gevechten. Er wordt op straat gevochten, dus we kunnen geen extra voorraden het land in krijgen of naar Noord-Darfur brengen en bovendien heeft Tsjaad zijn grens gesloten. Indien de situatie niet verandert en er geen humanitaire toegang wordt verleend, zullen er nog meer doden vallen.”

“Op dit moment kunnen de twee operatiekamers de aanhoudende toestroom van traumapatiënten en spoedeisende gynaecologische patiënten niet aan. Op de kraamafdeling liggen momenteel twee vrouwen per bed. Vroeger werden in een naburig ziekenhuis alle spoedkeizersneden uitgevoerd, gewoonlijk zo'n drie tot vijf per dag, en meer dan 30 normale bevallingen per 24 uur. 

Nu vinden deze allemaal plaats in het South Hospital terwijl de traumachirurgen aan het werk zijn. We hebben net gehoord dat het kinderziekenhuis voor pasgeborenen, gisteravond volledig geplunderd is. Dit betekent dat pasgeborenen met een bloedvergiftiging, of te vroeg geborenen, nergens opgevangen kunnen worden. Daarbovenop zijn er geen couveuses in het South Hospital, waardoor het moeilijk wordt om deze baby's in leven te houden."

Het huidige team is overdonderd. Ze werken de klok rond. We onderzoeken mogelijkheden om voorraden en ervaren traumachirurgen naar het land te brengen om ondersteuning te bieden wanneer de situatie dat toelaat. Maar net zoals met de medische voorraden is dat momenteel niet mogelijk.

Het is cruciaal dat we toegang krijgen tot alle gezondheidsvoorzieningen in het land, dit is wat de levens van mensen zal redden. De gezondheidsinstellingen zitten zonder voorraden en het personeel kan niet werken. Gezondheidswerkers, hulpverleners en reddingswerkers zijn allemaal geïmmobiliseerd door de gevechten en als gevolg daarvan sterven er mensen. Toegang tot gezondheidsinstellingen is de enige oplossing en een garantie van de strijdende partijen dat zij het leven van burgers zullen sparen.”

 

"AZG: het belang van zich uit te spreken tegen vergeten humanitaire crises en te handelen om levens te redden"

Je maakt je zorgen over het gebrek aan aandacht voor bepaalde humanitaire crises. Door deze vergeten crises krijgen de getroffen mensen in nood geen hulp. Daarom heeft AZG als internationale medische humanitaire vereniging, de plicht om over deze nood te getuigen. Wij werken momenteel in verschillende landen en streken zoals Noord-Kivu in de Democratische Republiek Congo, Jemen, de Sahel regio, Ethiopië en Haïti en bieden er levensreddende gezondheidszorg aan mensen die getroffen zijn door conflicten en humanitaire crises.

Jouw steun is essentieel om het ons mogelijk te maken om de meest afgelegen en genegeerde plaatsen te bereiken. Steun ons in onze projecten om de slachtoffers van humanitaire crises een stem te geven.

Doe een gift