Sociale media

Open the menu

Oekraïne: hoe we toegang proberen te krijgen tot de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door de gevechten

Terwijl het aantal doden en gewonden in Oekraïne toeneemt en honderdduizenden mensen hun toevlucht zoeken in de buurlanden, werken onze teams aan de grensovergangen om personeel en materiaal in de gebieden te krijgen die het zwaarst getroffen zijn door het conflict.

Interview

Bérengère Guais, die de noodhulpprogramma's voor Oekraïne mee coördineert vanuit Parijs, legt je de moeilijkheden en uitdagingen uit voor Artsen Zonder Grenzen om de zwaarst getroffen gebieden te bereiken in Oekraïne.

Hoe slagen jullie erin om in Oekraïne te werken?

Artsen Zonder Grenzen is al vele jaren in Oekraïne aanwezig om zorg te verlenen aan bevolkingsgroepen die getroffen zijn door tuberculose en hiv. We hebben dus op dit moment al Oekraïens en internationaal personeel ter plaatse. Vandaag, in de context van het conflict, hebben wij deze programma's moeten opschorten en onze activiteiten moeten heroriënteren om tegemoet te komen aan de medische behoeften die ontstaan zijn door het conflict. Wij schakelen over van een routinematig medisch project naar een spoedinterventie. Wij moeten dus onze personele middelen aanpassen en een beroep doen op noodspecialisten om te kunnen werken met de bevolking in de zwaarst getroffen gebieden. Dat is op dit moment onze prioriteit.

Wat is jullie belangrijkste uitdaging?

De belangrijkste uitdaging op dit moment is het vinden van toegangspunten tot de gebieden die het zwaarst door de gevechten zijn getroffen. Sinds maandag 28 februari hebben wij teams in alle buurlanden - Polen, Moldavië, Roemenië en ook in Rusland en Wit-Rusland. Door de chaotische situatie aan de Oekraïense grenzen, met honderdduizenden mensen die op de vlucht zijn voor de gevechten, is het moeilijk te begrijpen welke grensovergangen het beste zijn om het land binnen te komen. Wij willen materieel en personeel - waaronder chirurgen - ter plaatse brengen om het personeel dat al aanwezig is te ondersteunen en zo snel mogelijk operationeel te zijn.

ukraine marioupol

Hoe slagen jullie erin om materiaal en medicijnen het land binnen te krijgen?

Wij bereiden momenteel vanuit onze logistieke bases in Brussel en Bordeaux kits met medische apparatuur en medicijnen voor, die door de buurlanden zullen worden doorgevoerd voordat zij Oekraïne binnenkomen. Wij kopen ook goederen en materialen in Polen om kits samen te stellen voor enkele plaatselijke verenigingen die ons al op de hoogte hebben gebracht over een aantal essentiële goederen waaraan zij een tekort hebben.

Om de bestellingen binnen Oekraïne te kunnen ontvangen, zijn wij bezig met het opzetten van opslagruimte in het westen van het land. Afhankelijk van de ontwikkelingen en de mogelijkheden zullen wij trachten dergelijke opslagplaatsen in andere gebieden op te zetten om onze bevoorradingscapaciteit uit te breiden.

Hoe schatten jullie de behoeften ter plaatse in?

De gevechtszones zijn snel in beweging en veranderen elk uur. Het is voor ons belangrijk om een goed inzicht te hebben in de dynamiek van het conflict, om de behoeften te kunnen inschatten, maar ook om onze teams niet in gevaar te brengen. Wij hebben medewerkers in de hoofdstad Kiev en in verschillende belangrijke steden zoals Zhytomyr en Severodonetsk. We staan ook in contact met een netwerk van medisch personeel in ziekenhuizen en gezondheidscentra op verschillende plaatsen, die ons in staat stellen een beeld te krijgen van de behoeften. Wij verzamelen nu eerst informatie over het aantal gewonden en de zorgcapaciteit ter plaatse om een gepaste medische respons te kunnen bieden.

Zijn er vooruitgeschoven medische posten? Hoe vindt de doorverwijzing van gewonden plaats? Is het mogelijk om patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere over te brengen? Met welke ziekenhuisstructuren zouden wij snel kunnen beginnen, vooral op chirurgisch vlak? Dit zijn de belangrijkste vragen die wij ons stellen en waarop wij betrouwbare, duidelijke en gedetailleerde antwoorden trachten te krijgen.

Welke steun bieden jullie aan de vluchtelingen in de grensgebieden?

Wij hebben al eerste levensmiddelen gedoneerd aan een opvangcentrum in Polen en werken eraan om ook hier onze respons uit te breiden. Ons eerste doel is om medische hulp in te zetten en meer dekens en hygiënekits uit te delen. Maar we zien nu al veel lokale en internationale solidariteit met de vluchtelingen, wat betekent dat hun behoeften op dit moment relatief goed zijn gedekt. Onze prioriteit ligt dus bij de verzorging van de gewonden in Oekraïne.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor de laatste updates uit Oekraïne

Het conflict in Oekraïne gaat onverminderd voort en verandert voortdurend. Ondertussen doen onze teams in Oekraïne en aan de grenzen er alles aan om zo snel mogelijk onze eerste noodhulp op te zetten. Elke update die we kunnen delen, lees je eerst in de nieuwsbrief. Blijf zo als eerste op de hoogte.