Sociale media

Open the menu

Oekraïne: Artsen Zonder Grenzen is bezorgd over de gevolgen van het conflict voor de Oekraïense bevolking

De teams van Artsen Zonder Grenzen in Oekraïne zijn uiterst bezorgd over de gevolgen van het conflict voor de Oekraïense bevolking en de gemeenschappen. Op de wegen zien we dat tienduizenden mensen bang zijn en op de vlucht slaan. Voor alle duidelijkheid: de teams van Artsen Zonder Grenzen blijven in Oekraïne. We zoeken uit hoe we onze interventies kunnen aanpassen tijdens deze steeds veranderende conflictsituatie.

ukraine msf
In 2019 verleende Artsen Zonder Grenzen medische zorg in het dorp Opytne, Oost-Oekraïne. © Zdenek Chaloupka - 28 november 2019

De activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Severodonetsk, Zhytomyr en Donetsk zijn stopgezet

Door de recente dramatische veranderingen namen we de pijnlijke beslissing om onze activiteiten stop te zetten, waaronder:

  • Het hiv-project in Severodonetsk.
  • Het tuberculose-project in Zhytomyr.
  • De verbetering van de toegang tot gezondheidszorg in Donetsk, Oost-Oekraïne. Daar boden we essentiële medische zorgen aan gemeenschappen die door het conflict zijn getroffen.

Hoewel deze programma's nu grotendeels zijn stopgezet, hebben wij er alles aan gedaan om de zorg voor onze patiënten te waarborgen. De nood was al hoog, gezien het conflict al zeven jaar duurt.

Wij zijn bezorgd over de gevolgen die langdurige gevechten hebben voor patiënten

Veel van de patiënten zijn bejaard en lijden aan chronische ziekten. Net voor de escalatie van het conflict stonden wij in contact met verscheidene ziekenhuizen in de oblast Donetsk en Luhansk voor opleidingen over spoedgeneeskunde en chirurgische voorbereidingen. Bovendien heeft ons team vóór de stopzetting van de activiteiten een kit voor massaslachtoffers geleverd aan een ziekenhuis in Mariupol.

Naarmate de vijandelijkheden voortduren, is het essentieel dat mensen toegang blijven hebben tot gezondheidszorg en geneesmiddelen.

Onze teams bekijken hoe hierop te reageren en onze acties aan te passen.

De situatie evolueert snel, daarom doen we er alles aan om onze noodhulpteams klaar te stomen, zodat we een antwoord kunnen bieden op verschillende noden.

Onze teams in Wit-Rusland en Rusland staan klaar om humanitaire hulp te verlenen wanneer nodig. Bovendien willen we teams naar andere buurlanden sturen om van daaruit hulp te bieden in Oekraïne of om humanitaire medische zorgen te verlenen aan vluchtelingen die asiel zoeken in het buitenland.

Onze bevoorradingscentra zijn de medische kits aan het klaarzetten voor een snelle verzending. We moeten afwachten welke toegang voor humanitaire hulp, op een veilige en onpartijdige manier mogelijk zal zijn.