Sociale media

Open the menu

Aardbeving in Marokko: AZG biedt psychologische zorg aan getroffen bevolking

Op 8 september 2023 werd Centraal-Marokko getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,8 op de Schaal van Richter, waarbij 2.862 mensen omkwamen en ongeveer 6.000 mensen gewond raakten. De aardbeving trof vooral het landelijke gebied van het Hoge Atlasgebergte en veroorzaakte aardverschuivingen, instortingen en schade aan veel wegen.

De toegang tot afgelegen dorpen op het platteland is nog moeilijker geworden. Om aan de behoeften te voldoen, bieden AZG-teams psychologische ondersteuning aan de getroffen bevolking, gezondheidswerkers en vrijwilligers die in de nasleep van de aardbeving hebben gewerkt.

Op 9 september, onmiddellijk na de aardbeving, stuurde AZG noodteams om de humanitaire en medische situatie in de zwaarst getroffen gebieden in de provincies Al Haouz, Taroudant en Chichaoua te beoordelen. Vijf AZG-teams beoordeelden in totaal 30 locaties.

De algemene respons van de Marokkaanse autoriteiten, bilaterale partners en de Marokkaanse bevolking was opmerkelijk. De noodplannen van het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid, het leger en de civiele bescherming werden snel gemobiliseerd. De installatie van geavanceerde medische posten, veldhospitalen en transfercapaciteiten was cruciaal om in zeer korte tijd een dringende medische en humanitaire respons te garanderen.

"We zagen volledige dorpen die verwoest waren, wegen die waren ingestort en de elektriciteit afgesneden", vertelt Fouzia Bara, een AZG-verpleegkundige die deel uitmaakte van de eerste AZG-teams in Marokko. Desondanks zijn de Marokkaanse autoriteiten er met de steun van verschillende regeringen in geslaagd om mensen uit het puin te redden, gewonden te behandelen, helikopters in te zetten om gewonden uit de meest afgelegen gebieden te vervoeren en voedsel en andere benodigdheden onder de getroffenen te verdelen".

De teams van Artsen Zonder Grenzen stelden vast dat de Marokkaanse regering heel uitvoerig reageerde, met weinig tekortkomingen. Naast deze evaluatie hebben AZG-teams tussen 12 en 17 september zes donaties gedaan als reactie op specifieke behoeften die op dat moment door gezondheidscentra of ziekenhuizen waren aangegeven. Deze gerichte donaties werden gecoördineerd met de Marokkaanse autoriteiten. Ze bevatten medische apparatuur en geneesmiddelen, zoals injecteerbare geneesmiddelen, pijnstillers, antibiotica, insuline en medische apparatuur.

Psychologische hulp voor de getroffen bevolking

De mensen die het hardst door deze crisis zijn getroffen, hebben dringend psychologische hulp nodig. Dit geldt ook voor zoek- en reddingsteams en vrijwilligers in de frontlinie. AZG-teams hebben in de zwaar getroffen gebieden op alle onderzochte locaties gesproken met tientallen teneergeslagen vrouwen en mannen. De meesten hebben familieleden of vrienden verloren of ze zagen hoe hun huizen en dorpen met de grond gelijk werden gemaakt. Sommigen wachtten nog steeds op de lichamen van hun dierbaren, met in het achterhoofd dat hen levend terugvinden geen optie meer was.

Nos interventions sont financées par le Fonds d’urgence qui permet de venir immédiatement en aide aux victimes d’une épidémie (comme la COVID-19 au Yemen), d’une catastrophe naturelle (comme les inondations en Soudan du Sud) ou de guerre non médiatisée.

C’est grâce au soutien de ses donateurs que MSF a la possibilité de répondre à ce type d'urgence et d'agir là où les besoins sont les plus criants.

Nous vous demandons de pouvoir utiliser votre don là où cela nous semble nécessaire, en fonction de nos évaluations des besoins de la population sur place.