Sociale media

Open the menu

Libanon - Bijna geen medische zorg voor de allerzwaksten!

Dossier

Libanon - Bijna geen medische zorg voor de allerzwaksten!

Een ontwricht land!

In Libanon zijn bijna 1,2 miljoen vluchtelingen officieel geregistreerd. Daar moet je nog eens vele honderdduizenden bij tellen die illegaal in het land verblijven. Hetzij ongeveer 1,5 miljoen voor een land van amper 4,5 miljoen inwoners! Eén persoon op vier in Libanon is een vluchteling. Een onhoudbaar wereldrecord! Op een vraag van journalist Baudouin Loos van de krant Le Soir op 30 juni antwoordde Yassine Jaber, verantwoordelijke voor de Commissie voor Samenwerking met Europa van het Libanese Parlement, enigszins zuur: “Wij vangen anderhalf miljoen Syrische vluchtelingen op, terwijl we al kampen met een werkloosheid van 35 à 40%. En jullie, 500 miljoen Europeanen, slagen er ondertussen niet in om een miljoen vluchtelingen toe te laten. We hebben meer hulp nodig, want anders zal jullie vluchtelingenprobleem nog groter worden…”

Bijgewerkt op wo, 05/23/2018 - 12:34

ik doe een gift

Het Syrische conflict heeft inderdaad een grote impact gehad in Libanon. Het aantal vluchtelingen bleef stijgen en dat heeft het land volledig ontwricht. Honderdduizenden Syrische gezinnen leven in geïmproviseerde kampen verspreid over het hele land: informele bouwsels, collectieve schuilplaatsen, boerderijen, garages, onafgewerkte gebouwen, oude scholen… De crisis is zo groot dat de allerzwaksten, of ze nu Libanees, Palestijns of Syrisch zijn, bijna geen geld meer hebben om zich te laten verzorgen, in private noch in publieke medische instellingen.

De AZG-teams drijven het aantal interventies op om alle bevolkingsgroepen te helpen met hun dringende behoeften. Ze bieden basisgezondheidszorg maar ook meer gespecialiseerde zorg dankzij de nakende opening van een nieuw AZG-ziekenhuis in Bar Elias, in de Bekaavallei.

Libanon - Zoveel ziekten door erbarmelijke levensomstandigheden!

Om de slechte toegang tot medische zorg te compenseren, heeft AZG al vele jaren verschillende medische programma’s in meerdere Libanese provincies: basisgezondheidszorg, moeder-kindzorg, reproductieve gezondheid, behandeling van chronische ziekten, gezondheidspreventie bij Syrische vluchtelingen en kwetsbare Libanezen, geestelijke gezondheid…

Lees verder

AZG schiet de bevolking te hulp

De AZG-teams ontvangen uiteraard niet alleen patiënten in hun kliniek, ze sporen ook de mensen op die het dringendst hulp nodig hebben. Zo trok een team recent naar Khoder Hawash, waar 8 Syrische gezinnen opeengepakt zitten in het kleinste en meest geïsoleerde kamp van de Bekaavallei. Toen het gezondheidspreventieteam zich opmaakte om te vertrekken, haastte een man zich naar hen om de rode strepen te tonen die zijn buik en zijn armen bedekten, symptomen van schurft. “Omdat mensen zo dicht op elkaar wonen, wordt iedereen ziek zodra er één iemand besmet is,” zegt dokter Wael Harb, verantwoordelijke voor de medische activiteiten bij AZG. “We behandelen vele gevallen van schurft. Onze teams leggen uit hoe ze de verspreiding van deze ziekte kunnen tegengaan. Maar hoe moet je de onderliggende oorzaken aanpakken die verband houden met de slechte hygiëne en de erbarmelijke levensomstandigheden?” vraagt hij.

Lees verder

Libanon - Het nieuwe AZG-ziekenhuis in Bar Elias

De stad Bar Elias ligt dicht bij de Syrische grens, op 50 kilometer van Damascus. De bevolking is er verdrievoudigd sinds de massale vluchtelingeninstroom, en dat heeft de socio-economische problemen in dit arm en vergeten landbouwgebied verergerd. De toegang tot zorg is problematisch: zowel voor basisgezondheidszorg als, nog erger, voor ziekenhuiszorg. Na gesprekken met raadgevers van het ministerie van Volksgezondheid heeft AZG voorgesteld om een ziekenhuis te openen in Bar Elias, gericht op de allerzwakste bevolkingsgroepen

Lees verder

AZG-zorg in Libanon

Prises en charge médicales 26.000/mois

 

  Soins pédiatriques 2.000/mois

 

   Accouchements 200/mois

 

Aides d’urgences 400/mois

 

  Santé mentale 550/mois

 

   Vaccination 450/mois

 

De urgentie aanpakken en een toekomst opbouwen

Répondre à l’urgence tout en construisant l’avenir

Gezien de context beantwoorden de vele AZG-interventies in Libanon aan de logica van een medische urgentie. Maar het nieuwe AZG-ziekenhuis van Bar Elias is een langetermijnproject. Een duurzaam programma dat AZG zal overdragen aan het Libanese ministerie van Volksgezondheid na vijf jaar activiteiten en dat de medische infrastructuur van het land zal versterken.

Het zijn zonder enige twijfel uw giften die de teams van AZG de mogelijkheid geven om beide te doen. Dankzij uw bijdrage kunnen we zowel noodhulp bieden als bouwen aan de toekomst!

BEDANKT voor dit prachtig engagement