Sociale media

Open the menu

Soedan: In een omgeving als deze, voelt elke dag als een week.

Country
Soedan

Will Harper is een ervaren Artsen Zonder Grenzen (AZG) noodcoördinator. Hij leidt het AZG team dat levensreddende chirurgische zorg verleent in een ziekenhuis in het zuiden van Khartoem, hij getuigt:

Bashair Hospital
Bashair Teaching Hospital in het zuiden van Khartoem, een van de weinige ziekenhuizen die in Khartoem operationeel is en waar het chirurgisch team van AZG werkt, mei 2023 © Ala Kheir

“Een week geleden kregen we voor het eerst toegang tot het zuiden van Khartoem. We identificeerden het Bashair Teaching Hospital als een locatie waar ons chirurgisch team dicht genoeg bij de frontlinie en het conflict zou zijn om echt levens te redden. Daar konden we ook voorzien in de behoeften van de slachtoffers, maar het diende ook als een plaats waar onze teams veilig zouden zijn en konden opereren. Het Bashair Teaching Hospital was een logische keuze in deze zone in het zuiden van Khartoem.

AZG werkt samen met vrijwilligers uit de gemeenschap. Dit zijn artsen en verpleegkundigen maar ook jongeren uit het gebied die mee proberen dit ziekenhuis weer op te starten nadat het gesloten was en het personeel voor hun eigen veiligheid was vertrokken. Toen het chirurgisch team in het zuiden van Khartoem aankwam, zagen we dat mensen in dit ziekenhuis heel hard werken en risico's nemen. Dus hebben we ons bij hen aangesloten in een poging om de gezondheidszorg en levensreddende chirurgische zorg te voorzien voor de mensen in dit gebied ."

Une femme
Dr. Sarah Hassan Ibrahim, vrijwilliger. Sarah zegt: "De aanwezigheid van het AZG-team was een opluchting, want de vraag was groot, vooral voor het team van de operatiekamer en ander medisch personeel. Khartoem, Soedan, mei 2023 © Ala Kheir

"De situatie is hier moeilijk. We hebben grote problemen met onze voorziening in medicijnen en stroom.We draaien al vier dagen op dieselgeneratoren en verder is er geen elektriciteit.

We werken nu 24 uur op 24, en 7 dagen op 7. We hebben onze operatiekamer, postoperatieve zorg, en intensive care unit en elke dag hopen we om de kwaliteit van de zorg te kunnen verbeteren. We ontvangen tientallen patiënten met schotwonden, steekwonden of mensen die gewond zijn door luchtaanvallen. Maar er zijn ook patiënten die voor andere redenen geoppereerd moeten worden. Daarnaast zijn er ook steekpartijen, geweld en auto-ongelukken."

Patient
Er komen steeds meer patiënten aan in het ziekenhuis van Bashair, het enige toegankelijke ziekenhuis in het zuiden van Khartoem. Khartoem, Soedan, mei 2023 © Ala Kheir

"Voor AZG is het essentieel om hier bij de gemeenschap te zijn. We wonen en werken in dit ziekenhuis. We zorgen ervoor dat dit een humanitaire ruimte is, een beschermde medische ruimte. We passen onze principes van onpartijdigheid en neutraliteit toe op het terrein. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen (ongeacht de kant van het conflict) en alle burgers die levensreddende chirurgische zorg nodig hebben, toegang hebben tot die zorg. Mensen komen uit de hele stad naar deze operatiekamer. Het is geweten dat AZG hier is en samenwerkt met de vrijwilligers en medewerkers die er al waren. We proberen de mensen op alle mogelijke manieren te bereiken en ervoor te zorgen dat ze toegang tot ons hebben."