Sociale media

Open the menu

Maak kennis met enkele van onze Oekraïense medewerkers

Country
Oekraïne
Theme
Conflicten

Oksana Vykhivska, supervisor mentale gezondheidszorg

Oksana
Oksana werkte in AZG’s tuberculoseproject als maatschappelijk werker. © AZG, 17 mei 2022.

"Werken bij Artsen Zonder Grenzen is niet zomaar een job voor mij. Het voegt waarde toe aan mijn leven omdat ik mensen kan helpen die het echt nodig hebben en die ergens anders geen hulp kunnen krijgen.

Op dit moment werken we met mensen in dorpen die eerder tijdens de oorlog bezet waren. Voor velen was dat een traumatische ervaring. We helpen hen te begrijpen wat ze voelen; stress, angst en slapeloosheid zijn normale reacties op deze abnormale situatie. Hun mentale toestand verbetert wanneer ze dit begrijpen en dat kan sterkere reacties en diepere psychische aandoeningen voorkomen. Dat maakt me trots.”

Mykola Zakaliuzhnyi, chauffeur

Mykola
Mykola moest zijn stad verlaten omwille van de hevige gevechten. Hij verloor zijn huis, maar kon gelukkig in Kyiv terecht. © AZG, 17 mei 2022.

"Normaal gesproken ben ik fysiotherapeut en trainer, dus ik help mensen met fysieke problemen. Nu kan ik op een andere manier helpen en ik waardeer deze kans.

Ik kwam begin april in Kyiv aan en vond een vacature op het internet waar Artsen Zonder Grenzen chauffeurs zocht. Ik solliciteerde en kreeg de baan. Ik doe mijn job met veel enthousiasme. Mijn collega's zijn zo vriendelijk, ik verbeter mijn Engels en ik ben dankbaar dat ik deel mag uitmaken van een organisatie die mensen die lijden onder de oorlog helpt met hun medische behoeften."

Olha Shevchuk, psychologe

Olha
Olha werkt sinds 1 maand bij Artsen Zonder Grenzen. Ze is psychologe, doctoraatstudente en schrijft een proefschrift. © AZG, 17 mei 2022.

"Voor de oorlog was ik doctoraatsstudente, schreef ik mijn proefschrift en werkte ik tegelijkertijd als psycholoog. Toen de oorlog begon, kwamen mijn cliënten niet meer, omdat ze niet wisten of ze zouden kunnen betalen en of ze zouden weggaan of blijven. Ik worstelde zelf met de vraag of ik mijn stad moest verlaten omdat ze werd aangevallen. Ik besloot dat niet te doen, ik vond het belangrijk - vooral nu - om te blijven en de mensen in mijn naaste omgeving te helpen.

Het had voor mij geen zin mijn academisch werk voort te zetten toen de nood aan geestelijke gezondheidszorg door de oorlog belangrijker werd. Daarom onderbrak ik mijn studies en kon ik me bij Artsen Zonder Grenzen aansluiten.

Ik ben bezig met wat ik graag doe, waar ik goed in ben, en waarvan ik voel dat ik voorbestemd was om het te doen.”

Yegor Rusakov, vertaler

Yegor
Yegor probeerde eerst in Mikolaïv vrijwilligerswerk te doen, maar dit was moeilijk. Zijn vrienden spoorden hem aan om bij Artsen Zonder Grenzen te solliciteren. © AZG, 17 mei 2022.

"Ik probeerde in het begin van de oorlog vrijwilligerswerk te doen in Mykolaiv om mensen te helpen, maar dat was moeilijk omdat ik me eerst moest organiseren. Een van mijn vrienden vertelde me over Artsen Zonder Grenzen en de positieve dingen die ik kon doen.

Toen ik bij Artsen Zonder Grenzen begon te werken, had ik het gevoel dat ik deel ging uitmaken van een groep en dat ik mensen kon helpen die het echt nodig hadden. Ik werk graag met collega's uit verschillende landen en ik ben blij dat ze in Oekraïne willen helpen. Ik verwachtte niet dat deze situatie positief zou zijn, maar deze kans voelt een beetje als een wonder."