Sociale media

Open the menu

Noodsituaties stoppen niet voor COVID-19. Wij ook niet.

Conflicten, natuurrampen, ziekten ... medische hulp bieden aan de meest kwetsbaren is een uitdaging die we dagelijks aangaan. 

IK DOE EEN GIFT

Of het nu gaat om de burgeroorlog in Jemen, de uitbraak van malaria in de Centraal-Afrikaanse Republiek of onveilige bevallingen voor moeders in Pakistan: deze noodsituaties kunnen niet wachten. En onze patiënten ook niet.

Elke dag worden we geconfronteerd met nieuwe obstakels om de zorg voor al onze patiënten en medisch personeel voort te zetten, terwijl we ons aanpassen aan de gevaren die COVID-19 met zich meebrengt. We blijven ons inzetten om de meest kwetsbaren te beschermen, ondanks de pandemie.

Voor welke uitdagingen staan onze teams?

  • We reageren efficiënt op COVID-19-noodsituaties: de juiste zorg, op het juiste moment.
  • We bieden zorg aan geïsoleerde bevolkingsgroepen die niet meer naar het ziekenhuis kunnen komen voor behandeling.
  • We importeren beschermend materiaal en medische apparatuur in landen waar er een tekort aan is.
  • We blijven medische zorg verlenen aan degenen die dat dringend nodig hebben. 
  • We blijven ons inzetten om al onze projecten, ondanks gesloten grenzen en afgelaste vluchten, verder te zetten.

Gesloten grenzen en afgelaste vluchten

Wereldwijd is er een tekort aan beschermende kledij en medische apparatuur om gepast te kunnen reageren op de pieken van COVID-19. Maar vooral in crisislanden zijn de tekorten dramatisch. Als gevolg van gesloten grenzen en afgelaste vluchten, is medische apparatuur en personeel het land in of uit krijgen één van onze grootste uitdagingen geweest.

Voortzetting van onze essentiële gezondheidszorg

Vanaf het begin van de pandemie wilden we onze basisgezondheidszorg én gespecialiseerde zorg koste wat het kost kunnen voortzetten. In veel landen vormde COVID-19 een ernstige bedreiging voor de behandeling van onder andere onze hiv-, tuberculose-, mazelen- en malariapatiënten. Door snel strenge maatregelen voor infectiepreventie en -controle in te voeren, konden we onze patiënten in de meeste projecten en centra blijven behandelen. 

Hoe we deze uitdagingen concreet aangaan, lees je hier.

Onze COVID-19-respons zal ook in 2021 een belangrijk deel van onze activiteiten uitmaken, maar onze andere hulpprojecten blijven voor al onze patiënten ter wereld net zo essentieel. Het behoud van alle gezondheidszorg is een prioriteit voor ons.

We volgen de gezondheidssituatie in de landen waar we actief zijn op de voet. Bedankt om onze teams te steunen bij het aanpakken van deze noodsituaties.