Sociale media

  • NL
Open the menu

Sudanese luchtmacht bombardeert ziekenhuis AZG


Tijdens een luchtaanval op het dorp Farandella heeft de Sudanese luchtmacht een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen gebombardeerd en gedeeltelijk vernield. Bij het bombardement vielen zes gewonden.

Sudan © Marjolein Debruycker
Sudan © Marjolein Debruycker

Tijdens het bombardement van 16 juni op Farandella, in de regio Zuid-Kordofan, vielen twee bommen op het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen. In het dorp zelf vielen vijf gewonden, één medewerker van Artsen Zonder Grenzen raakte gewond in het ziekenhuis.

Het personeel van het ziekenhuis kon de patiënten evacueren toen de aanval gebeurde, en keerde na de aanval terug om gewonden te verzorgen. Zij organiseerden ook het transport van drie zwaargewonde patiënten naar een ander ziekenhuis.

“Wij zijn geschokt dat een medisch gebouw gebombardeerd wordt. Het is was duidelijk geïdentificeerd als ziekenhuis met een vlag op het dak,” zegt Brian Moller, die Artsen Zonder Grenzen leidt in Sudan. “De positie van ons ziekenhuis hebben we ook doorgegeven aan de overheid in Khartoum.”

De bommen vernielden de spoedafdeling, een verbandkamer, de apotheek en de keuken van het ziekenhuis. “De schade is aanzienlijk,” zegt Brian Moller, “maar Artsen Zonder Grenzen zal haar medisch werk in Farandella verderzetten.”

Artsen Zonder Grenzen eist respect voor patiënten, medisch personeel en ziekenhuizen in Zuid-Kordofan. Ook andere medische structuren zijn de voorbije weken gebombardeerd.

Het ziekenhuis in Farandella opende in 2012. Sindsdien werden er 65.000 raadplegingen gehouden, en bijna 2300 patiënten opgenomen. Artsen Zonder Grenzen is één van de weinige organisaties die medische hulp biedt in Zuid-Kordofan, en ondersteunt naast Farandella ook vijf gezondheidscentra in de regio.