Sociale media

Open the menu

Grensovergang Hongarije: verschillende patiënten getuigen over extreem politiegeweld, misbruik en vernedering

Al meer dan 8 jaar behandelen onze teams mensen die de grens tussen Servië en Hongarije proberen over te steken. Patiëntengetuigenissen en bevestigde medische gegevens brengen naar voor dat onze patiënten aan de grens herhaaldelijk geslagen, verwond, vernederd en racistisch bejegend worden, naar verluidt door de Hongaarse grenspolitie.

Snijwonden, ontwrichte ledematen, breuken… ook bij kinderen

"Elke week zien we verschillende patiënten met ernstige kneuzingen, diepe wonden en snijwonden, ontwrichte ledematen en breuken op hun benen, armen en soms aan het hoofd," zegt dokter Andjela Marcetic, die voor Artsen Zonder Grenzen werkt aan de Servische kant van de grens. “Onder onze patiënten zijn ook kinderen.”

Een verpleegster van AzG zet de knie van een patiënt vast tijdens een medisch consult van de mobiele kliniek van AzG in het grensovergangsgebied Horgos 2 in Servië. In 2022 is AzG operationeel in informele nederzettingen aan de Servisch-Hongaarse en Servisch-Roemeense grenzen, met twee mobiele klinieken die eerstelijnsgezondheidszorg, psychosociale ondersteuning en gezondheidsbevorderende activiteiten bieden, en patiënten beoordelen en behandelen voor lichamelijk letsel dat naar verluidt het gevolg is van grens
Een verpleegkundige van Artsen Zonder Grenzen zet een ontwrichte knie vast van een patiënt aan de grensovergang Horgos 2, tussen Servië en Hongarije. AZG runt twee mobiele klinieken waar we eerstelijnsgezondheidszorg en sychosociale ondersteuning bieden. © Evgenia Chorou, 13 juli 2022

Geslagen, geschopt en vernederd en daarna teruggestuurd

Slagen met riemen en knuppels, schoppen, slaan, verschillende vormen van – vaak racistisch geladen - vernedering, gebruik van pepperspray en traangas worden allemaal gemeld als gebruikelijke praktijken aan de grens. Waarna mensen die veiligheid zoeken in Europa gewelddadig worden teruggestuurd naar Servië.

Hongaarse grenspolitie: een patroon van mishandeling en intimidatie

Sinds januari 2021 hebben mobiele medische teams van Artsen Zonder Grenzen 423 patiënten behandeld met verwondingen. De meeste van onze patiëntenverslagen volgen een vergelijkbaar patroon van mishandeling, intimidatie en vernedering, naar verluidt toegebracht door Hongaarse grenspolitie of douanebeambten. Sommigen zeggen dat ze zelfs bestolen werden of dat hun persoonlijke bezit werd vernield. Nog anderen getuigen dat ze zich moesten uitkleden in de winterkou of dat grenspolitie op hen urineerde.

Met 40 mensen 12 uur lang bestookt worden met traangas in “de kleine witte container”

Verschillende patiënten praten over de “kleine, witte container”. Veel mensen aan de grensovergang zouden naar een container van amper 2 op 4 meter worden overgebracht voor ze weer Hongarije weer worden uitgewezen. Hier, zeggen ze, worden ze systematisch mishandeld door grensbeambten en bestookt met traangas.

Twee minderjarigen getuigen. "We werden met 40 andere mensen naar een kleine witte container tussen de hekken gebracht. We hebben ongeveer 12 uur in de container doorgebracht. We mochten niet naar het toilet, we kregen geen eten of water. Ze spoten herhaaldelijk pepperspray in ons gezicht.  We konden niet ademen.” Andere mensen aan de grens bevestigen deze verhalen. De praktijken in de kleine witte container zouden niet op zichzelf staan, maar op grote schaal worden gebruikt.

Opzettelijk en extreem geweld om mensen te weerhouden asiel aan te vragen in Europa

"Aan de grens van Europa wordt opzettelijk geweld gebruikt om mensen die veiligheid zoeken ervan te weerhouden asiel aan te vragen in de EU. Hekkens worden uitgerust met scheermesjes, terwijl een oogje wordt dichtgeknepen voor verontrustend grensgeweld," zegt Shahbaz Israr Khan, landcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in de Noordelijke Balkan. "De fysieke en psychologische impact voor mensen die proberen om de EU binnen te komen is enorm. Zij worden er nu toe aangezet om nóg gevaarlijkere routes af te leggen.”