Sociale media

Open the menu

Gaza-Israël: situatie in Gaza en respons AZG

Wat is de huidige situatie? 

We luiden de noodklok: niets doen zal tot een ongekende menselijke catastrofe leiden.

De situatie is catastrofaal. Ziekenhuizen zijn overweldigd en functioneren nauwelijks op dit moment. Volgens het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 12 van de 35 ziekenhuizen sinds 24 oktober, niet meer functioneel. De ziekenhuizen die wel nog operationeel zijn, zitten zonder brandstof en elektriciteit. Er is een tekort aan medicijnen en medische voorraden in alle ziekenhuizen in Gaza.

Al-Shifa ziekenhuis, het belangrijkste chirurgische ziekenhuis van Gaza, waar een deel van de Palestijnse AZG-teams blijft werken, is volledig overspoeld en heeft geen ruimte meer. Zwaargewonde mensen liggen op de grond en honderden patiënten blijven binnenkomen. Het ziekenhuis kampt ook met een dramatisch tekort aan alle medische benodigdheden. Er zijn zelfs niet genoeg pijnstillers of verdovingsmiddelen voor chirurgische ingrepen.

Het gebrek aan brandstof en elektriciteit is een direct doodvonnis voor de duizenden patiënten die voor hun overleving afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van elektriciteit, zoals baby's in couveuses. Het medisch personeel is uitgeput en doodsbang. Ze voelen zich machteloos omdat ze maar weinig voor de patiënten kunnen doen.

Doe een gift

Wat is de huidige respons van Artsen Zonder Grenzen?

Onze activiteiten in Gaza zijn op dit moment zeer beperkt omwille van de voortdurende bombardementen, het onvermogen om nieuwe voorraden te bezorgen, de evacuatie van het internationale team en de dringende behoefte om de veiligheid van onze Palestijnse collega's prioriteit te geven boven alles.

In het Zuiden, werken er collega's in het Al-Shifa ziekenhuis en in het An-Nasser ziekenhuis. In Al-Awda werkt er een team van zeven verpleegkundigen en artsen op de verpleegafdeling van AZG, waarbij we gebruik maken van de voorraad medische artikelen die we in ons magazijn hadden.

We ondersteunen ook lokale gezondheidsautoriteiten met donaties uit onze medische voorraad. In de week begin 16 oktober werd een enorme donatie gedaan aan het Al-Shifa ziekenhuis.

Artsen Zonder Grenzen werkt aan de voorbereiding van medische en humanitaire voorraden om naar Gaza te sturen zodra er een veilige toegang gegarandeerd wordt.

Doe een gift

We zijn vastberaden om de mensen die getroffen zijn door de Israëlische zware bombardementen en willekeurige aanvallen te blijven ondersteunen en we zijn solidair met gezondheidswerkers en patiënten in Gaza. Verder willen we toegang krijgen tot mensen die medische zorg nodig hebben en levensreddende humanitaire hulp bieden. Maar om dit te kunnen doen, is er een onmiddellijk staakt-het-vuren nodig en een basisgarantie op veiligheid zodat we voorraden en personeel naar Gaza kunnen brengen en basisgaranties om humanitaire en medische diensten te verlenen.

Wat eisen we?

- Een onmiddellijk staakt-het-vuren dat de levens van Gazanen spaart en de humanitaire hulpstroom weer op gang brengt

- Het opheffen van de belegering zodat er meer en doorlopend essentiële humanitaire hulpgoederen, zoals brandstof, Gaza binnen kunnen komen

- Een veilige doorgang om de mensen met de grootste nood te bereiken

- De bescherming van burgers en gezondheidszorgfaciliteiten aan beide kanten

- Basisgaranties voor veiligheid om humanitaire en medische hulp te kunnen bieden