Sociale media

Open the menu

Oezbekistan

Ouzbékistan
Jaar AZG begon te werken in het land
1997

Artsen Zonder Grenzen stelt in Oezbekistan alles in het werk om de kwaliteit en beschikbaarheid van behandelingen voor tuberculose (tbc) en hiv te verbeteren.

Ons tbc-project in Nukus, de hoofdstad van de autonome republiek Karakalpakië, bestaat uit twee delen: uitgebreide patiëntgerichte zorg en klinisch onderzoek naar kortere, beter verdraagbare en efficiëntere behandelingen. Onze aanpak omvat een korter behandelingsplan van negen maanden en ambulante thuiszorg.

In 2018 startten 2.220 patiënten met een tbc-behandeling. 660 van hen leden aan een resistente vorm en we telden 450 multiresistente en 70 ultraresistente gevallen. 199 patiënten werden met nieuwe of herbestemde geneesmiddelen behandeld. We ondersteunen de doorvoering van de behandelingsaanbevelingen door de Wereldgezondheidsorganisatie in heel Karakalpakië. Daar beheren we ook een hoogtechnologisch laboratorium uitgerust met de meest geavanceerde diagnoseapparatuur.

We lanceerden in verschillende centra in Nukus het klinische onderzoek tbc-PRACTECAL om de doeltreffendheid van twee van de nieuwste tbc-geneesmiddelen, bedaquiline en pretomanide, te meten op een veel kortere termijn van slechts zes maanden. Het centrum in Nukus had tegen eind 2018 al 104 proefpatiënten aangetrokken en een bijkomend centrum in Tashkent werd goedgekeurd om vanaf begin 2019 proefpatiënten te registreren. 

We werken ook samen met het ministerie van Volksgezondheid om zorg te verstrekken aan hiv-patiënten. Sinds 2013 verstrekken we in Tashkent geïntegreerde zorg aan hiv-patiënten die ook aan hepatitis C, syfilis of andere seksueel overdraagbare aandoeningen lijden. In 2018 gingen we aan de slag in klinieken die risicogroepen behandelen zoals sekswerkers, injecterende druggebruikers and mannen die seks hebben met mannen. In 2018 startten we 750 behandelingen op voor hepatitis C en 810 antiretrovirale behandelingen voor hiv.